Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Νέο οδηγό για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που συνιστώνται στους φαρμακοποιούς για την άσκηση της φροντίδας του καρκίνου εξέδωσε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (International Pharmaceutical Federation – FIP). Αυτή η γνώση, όπως αναφέρει η FIP σε σχετική ανακοίνωσή της δεν περιορίζεται στη βιολογία του καρκίνου και των αντικαρκινικών φαρμάκων, αλλά περιλαμβάνει στρατηγικές δημόσιας υγείας, μη φαρμακολογική υποστήριξη και επικοινωνία.

Εκτός από την παροχή στους φαρμακοποιούς ενός ολοκληρωμένου καταλόγου γνώσεων και δεξιοτήτων, ο νέος «Οδηγός αναφοράς γνώσεων και δεξιοτήτων για επαγγελματική ανάπτυξη στη φροντίδα του καρκίνου», στοχεύει να υπογραμμίσει βασικά ζητήματα για τους ανθρώπους που εκπαιδεύουν στον τομέα του καρκίνου για την υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των φαρμακοποιών .

«Το παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αυξάνεται και απαιτεί μια πιο ισχυρή απάντηση από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ψήφισμα για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, για να ενθαρρύνει τις χώρες να θέτουν στόχους, να συλλέγουν δεδομένα και να βελτιώνουν τα αποτελέσματα. Υποστηρίζοντας τους φαρμακοποιούς να αναπτύξουν, να αναβαθμίσουν και να ανανεώσουν τη γνώση στη φροντίδα του καρκίνου, η FIP ενδυναμώνει τους φαρμακοποιούς να διευκολύνουν αυτούς τους στόχους», δήλωσε η Dalia Bajis, επικεφαλής της FIP για την φροντίδα και τις συνεργασίες και συντάκτρια του οδηγού, ο οποίος έχει εξεταστεί από μια ομάδα ειδικών με τη συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Φαρμακευτικής.

Ο νέος οδηγός προορίζεται ως συνοδευτικό του «Φροντίδα για τον καρκίνο — Ένα εγχειρίδιο για φαρμακοποιούς», που επίσης εκδόθηκε την ίδια μέρα από την FIP. Αυτός το εργαλείο καλύπτει όλες τις πτυχές της φροντίδας του καρκίνου για τους φαρμακοποιούς, από την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσω της θεραπείας και της διαχείρισης, έως τις επιπλοκές και τη φροντίδα στο τέλος της ζωής. Επίσης, έχει αναπτυχθεί από μια διεθνή συμβουλευτική ομάδα ειδικών και με τη συνεργασία της International Society of Oncology Pharmacy Practitioners. Η Evelyn Handel, η πρόεδρος της Κοινότητας, γράφει σε έναν πρόλογο, ότι η ογκολογία είναι ένας τομέας όπου η αλλαγή είναι εξαιρετικά γρήγορη και ότι οι φαρμακοποιοί είναι καλά προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν πολλές από τις νέες θεραπείες, τεχνολογίες αλλά και έρευνα στη φροντίδα του καρκίνου.

Αυτές οι νέες εκδόσεις είναι οι πιο πρόσφατες που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού Πρακτικής της FIP για τις μη μεταδοτικές ασθένειες (Non-Communicable Diseases -NCDs)  που ξεκίνησε το 2021.

Share.
Exit mobile version