Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με αφορμή τις όποιες αλλαγές προωθούνται στη χώρα μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς μία ανάρτηση που έκανε στο facebook ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. 

Στην ανάρτησή του, αναφέρει τα εξής:

Τα βασικά φαρμακευτικά σωματεία της χώρας υπέγραψαν πρόσφατα νέα συμφωνία με το υπουργείο Υγείας στην οποία επικαιροποιήθηκαν οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες που μπορούν να εκτελούνται από τα φαρμακεία.

Μεταξύ των καινοτομιών που περιλαμβάνονται είναι η δυνατότητα οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί να μπορούν να χορηγούν στο σπίτι τους ασθενείς που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα PRADO (ηλικιωμένοι, με πολυφαρμακία, ευάλωτοι, ασθενείς με COVID-19 κ.λπ.). Επιπλέον, κάθε μία από αυτές τις υπηρεσίες, θα έχει αμοιβή 2,5 ευρώ, με ανώτατο όριο τις πέντε ημερήσιες παραδόσεις.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, τα φαρμακεία της γαλλικής χώρας είχαν ήδη εξουσιοδοτηθεί (προηγούμενη διαπίστευση) να εμβολιάζουν κάθε ενήλικα ασθενή κατά της γρίπης και του COVID-19 χωρίς σχετικούς κινδύνους. Σε αυτή την πτυχή, η συμφωνία ορίζει αμοιβή 7,50 ευρώ για κάθε χορηγούμενο εμβόλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS, για το ακρωνύμιό της στα γαλλικά) εξέδωσε πρόσφατα μια γνωμοδότηση στην οποία συνιστά την επέκταση των εμβολιαστικών δεξιοτήτων των φαρμακοποιών στη συνταγογράφηση και χορήγηση εμβολίων «μη ζώντων» που περιλαμβάνονται στο εθνικό ημερολόγιο (σ.σ. προφανώς εννοεί το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών) σε όλο τον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αμοιβή που πρέπει να λαμβάνεται για την παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως η προετοιμασία εξατομικευμένων συστημάτων δοσολογίας ή η παρακολούθηση και έλεγχος ορισμένων ομάδων ασθενών. Έτσι, η ανανέωση στο SPD των μηνιαίων θεραπειών θα έχει επίσημη πάγια αμοιβή ενός ευρώ, η οποία ανεβαίνει στα 2,97 ευρώ στην περίπτωση των τριμηνιαίων συσκευών.

Όσον αφορά την παρακολούθηση των ασθενών —που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αρχικών συνεντεύξεων, φαρμακοθεραπευτική παρακολούθηση κ.λπ.— έχει οριστεί στα 50 ευρώ ετησίως για τους πολυθεραπευόμενους ασθενείς. Το τέλος αυτό ανέρχεται στα 63 ευρώ στην περίπτωση παρακολούθησης ασθματικών ασθενών ή ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με από του στόματος αντιπηκτικά».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας αλλά και του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Λευτέρης Μαρίνος μιλώντας στο DailyPharmaNews και σχολιάζοντας το πόσο πολύ διαφέρει η πραγματικότητα για τους φαρμακοποιούς στη χώρα μας σε σχέση με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία εστίασε στο θέμα της αμοιβής για τους εμβολιασμούς αναρωτώμενος για το «εάν οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες αποζημιώνουν τους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση των εμβολιασμών είναι θύματα του lobbying των φαρμακοποιών ή έχουν πολύ συγκεκριμένη στρατηγική κινητροδότησης των φαρμακοποιών εκεί που τους χρειάζονται ακόμη περισσότερο που είναι στη χορήγηση των εμβολίων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού;».

Παρατήρησε δε ότι στη χώρα μας «τα εμβόλια αποζημιώνονται για τη διανομή τους. Στο ποσοστό με το οποίο αποζημιώνεται ο φαρμακοποιός δεν είναι ενσωματωμένη η υπηρεσία, απλώς αυτή παρέχεται από τους φαρμακοποιούς δωρεάν εν είδει μίας παράδοσης που κρατά πάρα πολλές δεκαετίες και οφείλεται στο ότι το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας υπήρξε πάντα κατακερματισμένο και δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τη χορήγηση των εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό το κενό το κάλυπταν παραδοσιακά οι φαρμακοποιοί και ως δείγμα της προσφοράς τους χορηγούσαν και συνεχίζουν να χορηγούν την πλειοψηφία των εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτή η υπηρεσία στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή από το κομμάτι της διανομής και εμπίπτει στις δεξιότητες των φαρμακοποιών και εντέλει αμείβεται καθώς είναι χρήσιμη για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό το είδαμε και στην COVID 19 όπου χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πολλές χώρες κινητοποίησαν και χρησιμοποίησαν τους φαρμακοποιούς και γι’ αυτό».

Για τον κ. Μαρίνο «η χορήγηση των εμβολίων θα πρέπει να αμείβεται ως ξεχωριστή υπηρεσία σύμφωνα και με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας. Η αμοιβή της χορήγησης του εμβολίου δεν είναι ενσωματωμένη σε καμία περίπτωση στο ποσοστό κέρδους των εμβολίων».

 

Share.
Exit mobile version