Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στέλνει στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ζητώντας παράλληλα από τον Υπουργό Υγείας στον οποίο κοινοποίησε τα στοιχεία να τα λάβει σοβαρά υπόψιν του ώστε να μην δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Εκατό τριάντα πέντε φάρμακα που βρίσκονται σταθερά στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητά τους για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς περιλαμβάνονται σε λίστα  συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης που έφτασε στα χέρια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την οποία δημοσιοποιεί για να δείξει το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να άρει το καθεστώς της επ’ αόριστο απαγόρευσης των εξαγωγών σε άλλες χώρες για δεκάδες φάρμακα που βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς εδώ και πολλούς μήνες.

Γνωρίζοντας προφανώς το τι συμβαίνει, ο ΠΦΣ με προηγούμενη ανακοίνωσή του ουσιαστικά προειδοποίησε το Υπουργείο Υγείας ότι η κίνησή του να άρει την απαγόρευση των εξαγωγών για 137 σκευάσματα εμπεριέχει κινδύνους λόγω της στάσης ορισμένων φαρμακαποθηκών να βάζουν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των πολιτών (δες εδώ).

Και πράγματι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει και φαίνεται να είναι μεγάλος καθώς σχεδόν αμέσως μετά την άρση της απαγόρευσης από τη λίστα που δημοσιοποιήθηκε προκύπτει προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων με συγκεκριμένες προδιαγραφές με σκοπό το κέρδος από πλευράς χονδρεμπόρων. Μάλιστα δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%.

Η ανακοίνωση/δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά,

Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

– Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

– Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

– Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%.

Ο Π.Φ.Σ. ενεργώντας επί σκοπώ προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου.

Επισημαίνουμε την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

            Ο Π.Φ.Σ. λοιπόν στο πλαίσιο του άνω θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Δείτε εδώ τη λίστα φαρμάκων που φαίνεται να συγκεντρώνονται προς εξαγωγή την οποία δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Share.
Exit mobile version