Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τις απόψεις τους θα καταθέσουν οι φαρμακοποιοί στη σημερινή συνάντηση (προγραμματισμένη για τις 2 μ.μ) με την αρμόδια 11μελής επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων που σύστησε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (φαρμακοβιομηχανίες) και τους εκπροσώπους του χονδρεμπορίου φαρμάκων (φαρμακαποθήκες) η Επιτροπή προσκάλεσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ως το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών, του τρίτου κρίκου της αλυσίδας του φαρμάκου προκειμένου να τους ενημερώσει για το πως θα λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος το οποίο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας -που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου- θα παρουσιαστεί στον ΠΦΣ, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του.

Αν και η πρόσκληση ήταν αναμενόμενη μετά την αντίστοιχη πρόσκληση και στους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, το γεγονός ότι ακούγονται οι παρατηρήσεις και ι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι σίγουρα πολύ θετικό στοιχείο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε πως «περιμένουμε μία εποικοδομητική συζήτηση» τονίζοντας ότι «ο κλάδος μας έχει μία συγκεκριμένη πρόταση περί του συστήματος παρακολούθησης των ελλείψεων. Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα και μία συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εάν στηθεί με σωστά κριτήρια και τροφοδοτηθεί με έγκυρα στοιχεία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να γίνει μία παρουσίαση του τρόπου που θα λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης των ελλείψεων, τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του αλλά και το ρόλο των φαρμακοποιών για τη σωστή λειτουργία του.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αυτό που φαίνεται να τους απασχολεί είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

«Θέλουμε να είναι ευέλικτο και να πιάνει όλες τις πτυχές των στοιχείων που απαιτούνται ώστε η Επιτροπή να έχει έγκαιρα, έγκυρα στοιχεία για το θέμα του  ελλειπτικού φαρμάκου. Διότι αυτή η εφαρμογή είναι για να δείξει στην Επιτροπή ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά» αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στο ότι το σύστημα θα μπορεί σε ημερήσια βάση να αντλεί στοιχεία από τις φαρμακαποθήκες για το τι δώσανε –για κάθε κωδικό φαρμάκου- στα φαρμακεία, όπως και το τι απόθεμα έχουν, πάλι σε ημερήσια βάση, αυτόματα. Όχι δηλαδή ο φαρμακαποθηκάριος να μπει μέσα στο PC του και να στείλει στοιχεία χειρόγραφα. Το σύστημα πρέπει από το μηχανογραφικό του σύστημα να αντλήσει στοιχεία αυτόματα για το τι απόθεμα υπάρχει. Έχει σημασία αυτό, είναι κομβικό. Και ταυτόχρονα θα τροφοδοτείται μέσω της ΗΔΙΚΑ θα τροφοδοτείται μέσω της ΗΔΙΚΑ με στοιχεία για το τι φάρμακα δόθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Για τον κ. Βαλτά είναι πολύ σημαντικό να δίνει και μία ακόμη πληροφορία το σύστημα της ΗΔΙΚΑ: «ποια ποσότητα συνταγών έμειναν ανεκτέλεστες και με ποια σκευάσματα. Εάν μία συνταγή γράφτηκε σήμερα και εκτελέστηκε μετά από δέκα μέρες, μετά από ένα μήνα κτλ, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα σούπερ ελλειπτικό φάρμακο».

«Σημαντικό επίσης είναι να καθοριστεί το τι σημαίνει απόθεμα σε μία φαρμακαποθήκη. Πρέπει μία φαρμακαποθήκη να έχει απόθεμα 2-3 μηνών; Σε καμία περίπτωση μία φαρμακαποθήκη δεν είχε αποθέματα πέρα των 25 ημερών. Όταν λοιπόν το σύστημα λέει ότι το απόθεμα μίας φαρμακαποθήκης φτάνει για δύο μήνες, υπάρχει καμπανάκι ότι αυτή η φαρμακαποθήκη αποθεματοποιεί σκευάσματα. Επομένως πιάνεις ποιες φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν και πλέον μπαίνει το ερώτημα “γιατί αποθεματοποιείς“. Αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει μόνο εάν μπουν κανόνες στο τι σημαίνει απόθεμα για μία φαρμακαποθήκη συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Και καταλήγοντας κάνει λόγο για την ανάγκη να καθοριστούν τα κριτήρια που οι εταιρείες μοιράζουν φάρμακα στις φαρμακαποθήκες. «Με ποια κριτήρια μία εταιρεία μοιράζει τα φάρμακά της στις φαρμακαποθήκες; Με βάση τον αριθμό των φαρμακείων που έχει κάποια φαρμακαποθήκη στο πελατολόγιό της; Με βάση τον τζίρο και τον κύκλο εργασιών της κάθε φαρμακαποθήκης ή με βάση άλλα κριτήρια; Είναι σημαντικό να καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία οι εταιρείες μοιράζουν τα φάρμακά τους στις φαρμακαποθήκες».

Share.
Exit mobile version