Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Σε δεύτερη μέρα δράσης ως μέρος μίας συνεχιζόμενης εκστρατείας για τη «σωτηρία» του κοινοτικού φαρμακείου θα προχωρήσει η Βρετανική Ένωση Φαρμακοποιών (NPA) θεωρώντας ότι πρέπει να τονίσει περαιτέρω τις οικονομικές κι όχι μόνο δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κοινοτικά φαρμακεία της χώρας.

Η  NPA πρότεινε την 19η Σεπτεμβρίου ως δεύτερη ημέρα δράσηςμετά από εκείνη της 20ης Ιουνίου, όταν και έως και 6.000 φαρμακεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν μια σειρά από διαμαρτυρίες, με τους φαρμακοποιούς να σβήνουν τα φώτα των φαρμακείων, να «μαυρίζουν»τις βιτρίνες τους και να ντύνονται με σκούρα ρούχα.

Η πρόταση αυτή της εκ νέου κινητοποίησης τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήρθε στη λογική να τονίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυσκολίες στον τομέα κατά τη διάρκεια της περιόδου των συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων.

Η NPA είπε ότι θα «διενεργήσει ευρείες διαβουλεύσεις» σε ολόκληρο τον τομέα σχετικά με «ισχυρή συμβολική δράση» που πρέπει να λάβει, αλλά θα «παραμείνει απολύτως δεσμευμένη» να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς και το προσωπικό είναι ασφαλείς και δεν τίθενται σε κίνδυνο.

H κίνηση – αίτημα «Σώζουμε τα Φαρμακεία μας» έχει πλέον περισσότερες από 160.000 υπογραφές, σύμφωνα με την Ένωση.

Ο PaulRees, διευθύνων σύμβουλος της NPA, τόνισε πρόσφατα τις πιέσεις που υφίστανται τα κοινοτικά φαρμακεία.

Όπως είπε: «Πρέπει να ζητήσουμε από τα μέλη μας να κρατήσουν την ημερομηνία της 19ης Σεπτεμβρίου στο μυαλό τους (σ.σ. ως μέρα δράσης στο πλαίσιο της εκστρατείας) και να δώσουμε στους εαυτούς μας μια νέα ευκαιρία να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι το δίκτυό μας χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη για να βοηθήσει τους ασθενείς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν σε αμφιβολία για την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν σωστά τα φαρμακεία και να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση που έκλεισε περισσότερα από 1.400 την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε ο Rees.

Μέσα από το «SaveourPharmacies» καλείται η κυβέρνηση να παράσχει «άμεση, δίκαιη και διαρκή χρηματοδότηση για τη διασφάλιση των υπηρεσιών φαρμακείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) όπως και για τη διασφάλιση ότι τα κοινοτικά φαρμακεία θα έχουν μέλλον».

Η εν λόγω δράση ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, και πήρε ώθηση μέσα από την NPA.

Είναι πολύ σημαντικό για τους φαρμακοποιούς ότι βρήκαν σημαντική στήριξη στον αγώνα τους από τους πολίτες που υπέγραψαν κατά χιλιάδες πριν καν φτάσει η ήμερα της πρώτης διαμαρτυρίας υπέρ του αγώνα των φαρμακοποιών.

«Όλοι με τους οποίους μιλήσαμε είναι περισσότερο από πρόθυμοι να υπογράψουν και είπαν «Ωχ, όχι, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε το φαρμακείο, αυτή η επιχείρηση είναι ζωτικής σημασίας για εμάς» ανέφερε φαρμακοποιός σε δηλώσεις του για το θέμα σε ΜΜΕ.

Ο PaulRees, δήλωσε ότι ο αριθμός των υπογραφών ήταν «εγκάρδιος» και τόνισε «πόσο ανησυχούν οι άνθρωποι για πιθανή απώλεια του τοπικού τους φαρμακείου».

«Η αναφορά είναι ακόμα ανοιχτή και λαμβάνουμε εκατοντάδες υπογραφές κάθε μέρα, καθώς οι ομάδες φαρμακείων σαρώνουν τα φύλλα αναφοράς τους και τα στέλνουν στο NPA. Έτσι, ο αριθμός των υπογραφών θα συνεχίσει να αυξάνεται», πρόσθεσε.

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν εδώ και πολλά χρόνια τονίζοντας ότι το φαρμακείο απλώς δεν είναι βιώσιμο αν δεν λάβουν οι φαρμακοποιοί περισσότερη βοήθεια.

Η δράση κρίθηκε πολύ σημαντική καθώς, όπως πιστεύεται, ο κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα φαρμακείο προκειμένου να επιβιώσει υπό τις σημερινές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας της δράσης, οι φαρμακοποιοί είδαν πολίτες να υπογράφουν την αίτηση SaveOurPharmacies, να ρωτούν για την αφίσα έξω από τις εγκαταστάσεις του φαρμακείου τους ή να ρωτούν για τα αυτοκόλλητα που φορούσε η ομάδα του φαρμακείου.

Είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει, ανέφεραν φαρμακοποιοί σε ΜΜΕ κρίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η εν λόγω δράση για την ευαισθητοποίηση γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουν γιατί οι υπηρεσίες χαλαρώνουν. Πρέπει να ξέρουν γιατί η εξυπηρέτηση καθυστερεί. Πρέπει να ξέρουν γιατί οι φαρμακοποιοί φαίνονται αγχωμένοι ή γιατί τρέχουν να κάνουν 50 διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν είναι επειδή οι φαρμακοποιοί χαλαρώνουν ή επειδή είναι τεμπέληδες, ή επειδή δεν τους μας νοιάζει να εξυπηρετούν σωστά. Αντίθετα, σημείωσαν στις δηλώσεις τους σε ΜΜΕ: «Νοιαζόμαστε. Μας ενδιαφέρει πολύ. Και γι’ αυτό είμαστε τόσο απελπισμένοι να το μάθει ο κόσμος».

Share.
Exit mobile version