Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας παραγγελιών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)  προχωράει για μία ακόμη φορά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Συγκεκριμένα  η ΠΕΦΝΙ υποστηρίζει πως η εν λόγω πλατφόρμα που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές Ιούνιου και στην οποία από τις 16 Οκτωβρίου εντάχθηκαν υψηλού κόστους και ειδικής χρήσης φάρμακα εκτός του ότι παρουσιάζει πολλές λειτουργικές δυσκολίες «προσφάτως άρχισε να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά στις εγκεκριμένες θεραπείες των ασθενών (από ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ/ΣΗΠ), μέσω μη κοινοποιημένων ενεργειών της Ε.Κ.Α.Π.Υ., χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά “στατιστικώς οριζόμενα” κριτήρια ή αλλιώς “κόφτες”.

Για την ΠΕΦΝΙ ωστόσο, η ενεργοποίηση του οποιουδήποτε αυθαίρετου “κόφτη”, που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς».

Δεν είναι πρώτη φορά που η ΠΕΦΝΙ θέτει ζήτημα για την προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών φαρμάκων της ΕΚΑΠΥ (δες εδώ).  Φαίνεται ωστόσο ότι τα προβλήματα αντί να λύνονται, πολλαπλασιάζονται, αφού σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ «η υποδεικνυόμενη διαδικασία για να προχωρήσει η προμήθεια, απαιτεί τηλεφωνική ή και έγγραφη επικοινωνία με κάποιο υπάλληλο της Ε.Κ.Α.Π.Υ., για περαιτέρω αιτιολόγηση και έγκριση!», ακολουθούνται δηλαδή, όπως υποστηρίζει, παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Θέτει ευθέως τα εξής ερωτήματα: «Εν έτει 2023, η λύση θα δίνεται με παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες; Και τελικά ποιος ελέγχει και αποφασίζει, και με ποια επιστημονικά προσόντα και κριτήρια; Είναι αυτός επιτυχημένος σχεδιασμός κεντρικής διαχείρισης;»

Το θέμα είναι ότι όλο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία. «Βάσει Ευρωπαϊκής έρευνας του 2023, το 50% των ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία οφείλεται σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κι έρχονται τώρα να προστεθούν οι “κόφτες” της ΕΚΑΠΥ, εισάγοντας τον όρο της “στατιστικής” Ιατρικής».

Τι προτείνει λοιπόν η ΠΕΦΝΙ;

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της «Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είμαστε υποστηρικτές των σωστά σχεδιασμένων κεντρικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη μεθοδολογία των αναφερόμενων ενεργειών. Κάθε φάρμακο που παραγγέλνεται μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, χορηγείται κατόπιν αιτιολογημένης συνταγογράφησης από το θεράποντα ιατρό, και πάντα οι παραγγελίες γίνονται σε ποσότητες που διασφαλίζουν, βάσει ιδιαιτερότητας νοσοκομείου, την έγκαιρη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενή στο φάρμακο.

Επανειλημμένως έχουμε προτείνει τρόπους για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με επιστημονικώς τεκμηριωμένα μέτρα (λειτουργία των επιτροπών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ογκολογικών συμβουλίων, ενδυνάμωση των νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς κλπ). Η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα νόσων και βέβαια, στις ανάγκες των ασθενών.

Ζητούμε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους θεσμικά αρμόδιους για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μονοδιάστατη ανάγνωση των “αριθμών”, και ουσιαστική συνεργασία για τον επανασχεδιασμό της ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών».

Share.
Exit mobile version