Ο Ελευθέριος Κουϊμτζίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας με αφορμή κάποια περιστατικά, όπου φαρμακοποιοί – μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν –καταφανώς άδικα- να κατηγορούνται, μιλώντας DailyPharmaNews εξηγεί το λόγο που μπορεί ένα θετικό rapid test να φέρει ένταση σ’ ένα φαρμακείο επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση των πολιτών.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η καθημερινότητα του φαρμακείου, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος λόγω κυρίως των ραντεβού για εμβολιασμό, των self και κυρίως των rapid tests είναι δύσκολη.

Ο φαρμακοποιός λόγω της φύσης του επαγγέλματός του έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες που επειδή μπορεί να μην είναι τόσο συχνές συνήθως δεν φτάνουν να δουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό όμως δεν τις κάνει λιγότερο επώδυνες για όποιον τις βιώνει.

Έτσι λοιπόν δύσκολα θα μπορούσε να γίνει θέμα μία διένεξη μεταξύ ενός φαρμακοποιού που βρέθηκε να απολογείται απέναντι σ’ έναν πολίτη που ζήτησε ένα αντιβιοτικό, επειδή ο ίδιος χωρίς συνταγή γιατρού, σκέφτηκε ότι έπρεπε να πάρει για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι μόλις βρέθηκε θετικός στο rapid test που του έκανε ο ίδιος φαρμακοποιός που τώρα τον έχει στήσει στον τοίχο και τον κατηγορεί.

Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος το Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας κ. Ελευθέριος Κουϊμτζίδης ο οποίος βρέθηκε τα τελευταία Σαββατοκύριακα να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά και αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του. Και πως να μην το κάνει, αφού είχαν κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος και είχαν δίκιο 100%.

Όπως είπε στο DailyPharmaNews ο κ. Κουϊμτζίδης «είχαμε σε εφημερεύοντα φαρμακεία, ειδικά το Σαββατοκύριακο περιστατικά όπου πήγαινε κόσμος χωρίς συνταγή, κάνοντας διάγνωση μόνος του και σε κάποιες περιπτώσεις με τηλεφωνική διάγνωση και συνταγή από γιατρό για να πάρει αντιβίωση.  Σωστά ο φαρμακοποιός δεν την έδωσε αλλά το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους πολίτες που αισθάνθηκαν ότι δεν εξυπηρετούνται και άρχισαν να ξεσπούν και να μιλούν άσχημα».

Αυτός ο εκνευρισμός και η συμπεριφορά όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί, όπως επισημαίνει ο κ. Κουϊμτζίδης. «Υπάρχει ένας εκνευρισμός αλλά το θέμα είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2020 εμείς δεν δίνουμε αντιβιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή. Ο κόσμος συχνά θέλει να παίρνει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή και εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα. Δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ζημιά μπορεί να κάνει μία αντιβίωση. Δεν ενδείκνυται η χορήγηση μίας αντιβίωσης εξαρχής, δεν πρέπει κάποιος να τη λαμβάνει έτσι για πλάκα επειδή κολλήσαμε COVID. Ξέρουμε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μία αντιβίωση που τη λαμβάνουμε χωρίς λόγο, ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αντίσταση στα αντιβιοτικά, ξέρουμε ότι κάθε φορά πάμε σε κάτι πιο ισχυρό. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε ισχυρές αντιβιώσεις γιατί οι απλές αντιβιώσεις δεν πιάνουν, όταν χρειάζεται να πάρει κάποιος αντιβίωση» αναφέρει.

Ο κ. Κουϊμτζίδης εξηγεί ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. «Όχι, είναι συχνά αυτά τα περιστατικά. Ο κόσμος κάνει ένα θετικό τεστ και πάει στο φαρμακείο και ζητάει από τον φαρμακοποιό να του δώσει μία αντιβίωση γιατί βρέθηκε θετικός. Δεν μπορείς να πάρεις αντιβίωση έτσι. Πρέπει να πας σε γιατρό. Εκεί γίνεται όλη η φασαρία. Εκεί αρχίζουν και γκρινιάζουν, φωνάζουν και δημιουργούνται εντάσεις. Εξηγείς ότι χρειάζεται συνταγή αλλά ποιος ακούει».

Ήδη υπάρχει επαφή με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, με τον πρόεδρο του ΦΣ. Πιερίας να λέει ότι «κάνουν κι αυτοί την προσπάθειά τους αλλά πολλές φορές ο κόσμος από μόνος του, χωρίς να ενημερωθεί από κανέναν, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν έρχεται και ζητάει αντιβίωση. Πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν πάρουν ένα οποιοδήποτε φάρμακο».

Βεβαίως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν «τηλεφωνικές διαγνώσεις και συνταγές» από γιατρούς κάτι που έχει επίσης αναφερθεί στον Ιατρικό Σύλλογο. «Συνήθως αυτό συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα», αν και όπως λέει ο κ. Κουϊμτζίδης «τώρα με την άυλη συνταγογράφηση όλοι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μία συνταγή, ό,τι ώρα να είναι κι από ένα κινητό τηλέφωνο. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλοι άυλη, δυστυχώς».

Γενικά το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή έχει υποχωρήσει αισθητά, ωστόσο «τελευταία, με την COVID υπήρξε ένα θέμα», ανέφερε ο κ. Κουϊμτζίδης.

Αν και περιορισμένο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, πρόκειται για ένα θέμα που είναι σημαντικό, ειδικά για το κάθε ένα από τους 158 φαρμακοποιούς μέλη του Συλλόγου, που μπορεί να το βιώσει και με αυτήν την έννοια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας καταβάλλει προσπάθειες να εξαφανιστεί τελείως.

«Δεν είναι σωστό, ειδικά σε εφημερία που ένας συνάδελφος είναι 15-20 ώρες πίσω από τον πάγκο του και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνεις να τον εκνευρίζεις, να το πω έτσι, φωνάζοντας και να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Ας σεβαστούμε λίγο τον κόπο του άλλου» καταλήγει ο κ. Κουϊμτζίδης.

 

Share.
Exit mobile version