Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μέσα από μία προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης των φαρμακοποιών για τη διαδικασία του τακτικού ελέγχου η διοίκηση του ΠΦΣ ήδη τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση εκκαθάρισης της διαδικασίας για τις συνταγές του Ιουνίου, τους ενημέρωσε ότι «σε σύνολο περίπου 30.000 υποβολών, οι περικοπές αφορούσαν τελικά 350 υποβολές (για φαρμακευτικό και διοικητικό έλεγχο). Το ποσοστό των περικοπών σε υποβολές αξίας 185.000.000 ευρώ ανέρχεται μετά τις αναγωγές, σε 0,06% του ανωτέρου ποσού, πολύ χαμηλότερο δηλαδή από αυτό που υπήρχε ως περικοπή κατά τις διαδικασίες του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, που κυμαίνονταν περίπου στο 0,50%».

Σημείωσε δε ότι «παρόλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μερικών συναδέλφων, αν τελικά θα προκύψει ευθύνη κατά τον έλεγχο πχ. για τα συνταγογραφημένα φάρμακα σε σχέση τις αναγραφόμενες διαγνώσεις ή τις ειδικότητες των ιατρών, για τα ποσοστά συμμετοχής κλπ. απεδείχθη ορθώς και βάσει των εγκυκλίων του ΕΟΠΥΥ, ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα θέματα αυτά έχει ο ιατρός που συνταγογραφεί και όχι ο φαρμακοποιός».

Τονίζει ωστόσο ότι «για εμάς έστω και μία περικοπή συναδέλφου δεν είναι αποδεκτή εφόσον δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση».

Ο υπέρμετρος ζήλος ορισμένων ελεγκτών φαίνεται πως οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις με τον ΠΦΣ να σημειώνει ότι «δυστυχώς παρόλες τις εγκυκλίους με τις οποίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν οι υπηρεσίες στο φαρμακευτικό έλεγχο, γνωρίζουμε τρεις με τέσσερις περιπτώσεις περικοπών στις κατηγορίες με σιρόπια, χάπια και αναπνευστικές αμπούλες, στις οποίες παρόλο που ισχύουν οι κόφτες και επομένως δεν προβλέπεται περικοπή, εντούτοις από υπέρμετρο ζήλο ορισμένων ελεγκτών φαρμακοποιών, καταλογίστηκαν περικοπές!! Για τις περιπτώσεις αυτές υπήρξε παρέμβαση του ΠΦΣ η οποία θα οδηγήσει σε άρση των περικοπών.

Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε κάποιες περιπτώσεις συνταγογράφησης 2 εμβαλαγίων οφθαλμικών σταγόνων να περικόπτεται το ένα!! και το κρίνουμε απαράδεκτο, καθόσον ο ελεγκτής δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει πχ. αν χορηγείται και για τους 2 οφθαλμούς, αν υπάρχουν απώλειες δόσεων λόγω αστοχίας κατά την εφαρμογή τους και δεν είναι δυνατόν να μετράμε τις σταγόνες για την χορηγούμενη ποσότητα, που σε τελική ανάλυση είναι αρμοδιότητα του ιατρού. Αυτός ο υπέρμετρος ζήλος ισοδυναμεί με μεγάλες περικοπές λόγω αναγωγής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

Ο ΠΦΣ θεωρεί ότι δημιουργούνται σκόπελοι που έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία την οποία επιβάλλει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς το Προεδρικό Διάταγμα 121/2008, το οποίο όπως λένε οι φαρμακοποιοί δεν συνάδει με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όπως αυτή έχει εξελιχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ δίνει έμφαση στην κατάργηση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος ή την αναθεώρησή του.

«Θεωρούμε επιβεβλημένο το ξεπερασμένο και αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα 121/2008 να καταργηθεί ή διαφορετικά να αναθεωρηθεί και να καταλογιστούν οι ευθύνες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των ιατρών και φαρμακοποιών».

Ο ΠΦΣ τέλος αναφέρει ότι «για το θέμα των ενστάσεων που σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πύλης ΚΜΕΣ, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, θα ζητηθεί να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω email στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και παράταση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων προκειμένου να δοθεί επαρκή χρόνος στους συναδέλφους» σημειώνοντας ότι «ζητήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συζητηθούν τα ανωτέρω».

Share.
Exit mobile version