Αρχές Οκτωβρίου ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Αυτό ανάφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews σημειώνοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μαζί με την εκστρατεία για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Πλήρης χαρτογράφηση φαρμακείων

Επειδή η δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει να κάνει με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και επειδή, όπως είπε ο κ. Βαλτάς, θα επακολουθήσουν κι άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με την πρόληψη τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα από τα φαρμακεία, οι διαδικασίες που απαιτούνται θέλουν κάποιο χρόνο ώστε να στηθεί η βάση πάνω στην οποία θα τρέξει το εν λόγω πρόγραμμα όπως και ό,τι άλλο έρθει στη συνέχεια.

«Απαιτεί για πρώτη φορά πλήρη ιχνηλάτηση των φαρμακείων. Τι φαρμακείο είναι αυτό που θα συμμετέχει. Τι μορφή εταιρείας έχει; Είναι συστεγασμένο; Ποιος είναι ο υπεύθυνος φαρμακοποιός; Με αυτόν το τρόπο δημιουργείται στο Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά μία βάση δεδομένων που καταγράφει την εικόνα των φαρμακείων και των φαρμακοποιών που θα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Γι’ αυτό οι φαρμακοποιοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να μπουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται και με μία ηλεκτρονική υπογραφή να πουν ότι αποδέχονται τις απαιτούμενες διαδικασίες» αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Αυτό, συμβαίνει, όπως εξηγεί γιατί «εκεί στήνεται για πρώτη φορά στα χρονικά το κομμάτι των υπηρεσιών από τα φαρμακεία προς το κράτος και τους πολίτες. Δομείται πολύ καλά ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες οποιουδήποτε άλλου προγράμματος πρόληψης τρέξει που εγώ νομίζω ότι θα είναι πάρα πολλά».

Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 6.930 φαρμακοποιοί είχαν αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ενταχθούν στην δράση προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ ικανοποιητικός καθώς, όπως λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρισκόμασταν στα μέσα Αυγούστου σε περίοδο διακοπών. «Τώρα έρχονται φαρμακοποιοί από άδειες. Για μέσα Αυγούστου αυτός ήταν ένας πραγματικά πολύ μεγάλος αριθμός. Εγώ δεν περίμενα τέτοια  συμμετοχή σε αυτήν την περίοδο. Περίμενα ότι το ενδιαφέρον θα εκδηλωνόταν σταδιακά και λόγω ακριβώς των διαδικασιών που απαιτούνται. Εν μέσω καλοκαιριού και Αυγουστιάτικης ραστώνης και που έστειλαν τις αιτήσεις συμμετοχής δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον».

Πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και αντιγριπικός εμβολιασμός

Όπως προαναφέρθηκε, η δράση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού. «Πρόκειται για έναν πολύ καλό συνδυασμό», εκτιμά ο κ. Βαλτάς. «Βοηθάει πολύ. Στόχος μας είναι να γίνουν 3 – 3,5 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Μέσα σε αυτόν τον αριθμό οπωσδήποτε βρίσκεται και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που τους αφορά το τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οπότε οι άνθρωποι που θα έρχονται για το ένα θα ενημερώνονται και για το άλλο. Οι άνθρωποι που θα έρχονται να εμβολιαστούν στα φαρμακεία θα μπορούν να παίρνουν και το τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να συμβουλεύονται τον φαρμακοποιό για τη διαδικασία. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. “Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια”, όπως λέει ο λαός μας. Σημαντική πάντως για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι και η σωστή επικοινωνία εκ μέρους και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας».

Η όλη προσπάθεια δεν είναι μία απλή υπόθεση. «Το τεστ δεν είναι κάτι που γίνεται έτσι απλά. Πρέπει να πείσω τον πολίτη να ενδιαφερθεί να το κάνει. Πρέπει να τον βοηθήσω να καταλάβει πώς θα το κάνει. Πρέπει να τον πίσω να μου το φέρει. Πρέπει να τον πείσω, εάν είναι θετικό, να πάει στο γιατρό του» τονίζει ο κ. Βαλτάς. 

Από την πλευρά τους πάντως οι φαρμακοποιοί ήδη βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης δύο τηλεοπτικών σποτ, ενός για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και ενός για το τεστ πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Exit mobile version