Από την περασμένη Πέμπτη κλειστό το καρδιολογικό τμήμα
Χωρίς εφημερία καρδιολογικού τμήματος είναι από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα Τρίτη το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, γιατί όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο DailyPharmaNews o εκπρόσωπος εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιώργος Μανουσάκης, δεν βγαίνει το πρόγραμμα με 3 καρδιολόγους. «Ο γιατρός που καλύπτει την 4η οργανική θέση πήρε απόσπαση για το νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ η πέμπτη οργανική θέση παραμένει κενή, γιατί η προκήρυξη βγήκε άγονη. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν ακόμη καρδιολόγο, καθότι με 4 βγαίνουν οριακά οι εφημερίες».
Και οι ασθενείς πώς αντιμετωπίζονται όταν δεν εφημερεύει το καρδιολογικό τμήμα της περιοχής, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Τα ήπια περιστατικά διακομίζονται στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας που είναι ένα μικρό νοσοκομείο, 40 χιλιόμετρα από εδώ, με πολλά κενά και τα πιο βαριά στο νοσοκομείο Ηρακλείου».
13 εφημερίες χωρίς αναισθησιολόγο τον μήνα που διανύουμε
Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Μανουσάκης, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει μία ασφαλής διαχείριση των περιστατικών «Το να μην εφημερεύει το καρδιολογικό τμήμα επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου. Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται καρδιολογική εκτίμηση και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Όπως ας πούμε, όταν είναι να μπει κάποιος στο χειρουργείο, ή οι αιμοκαθαρόμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν και καρδιολογικά προβλήματα, κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης ή και μετά».
Εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναφέρουν στο DailyPharmaNews ότι πολύ συχνά οι εφημερίες βγαίνουν, «εν μέσω ρεπό και εν μέσω burn out», με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον κύριο Μανουσάκη τα κενά δεν περιορίζονται μόνο στο καρδιολογικό τμήμα. «Στο πρόγραμμα του μήνα που διανύουμε, 13 ημέρες δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ενώ 16 μέρες δεν εφημερεύει ακτινολόγος». Όταν δεν υπάρχουν οι γιατροί και βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις, πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες για να έρθουν γιατροί, τονίζει ο εκπρόσωπος εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Εμείς το λέμε εδώ και δύο χρόνια ότι αν δεν αλλάξει το μισθολογικό κομμάτι, τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν έχουν καμία τύχη. Πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί τουλάχιστον στο 2012. Το δικό μας νοσοκομείο μέσα σε ένα χρόνο είναι αγνώριστο. Είχαμε τέσσερις καρδιολόγους, έχουμε μείνει με τρεις. Είχαμε 4 χειρουργούς έχουμε μείνει με τρεις. Είχαμε 4 αναισθησιολόγους έχουμε μείνει με δύο. Είχαμε 4 ακτινολόγους, έχουμε μείνει με 1».