«Παλεύουμε για καλύτερη υγεία και για περισσότερη πρόληψη. Γιατί καλύτερη υγεία για όλους, σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή. «Επιδιώκουμε ως υπουργείο, τη δικαίωση και την πραγμάτωση του ονόματος Υγεία. Από ένα υπουργείο ασθενείας, να είναι υπουργείο που δίνει πράγματι περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής για όλους», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Η κ. Αγαπηδάκη απάντησε στις «προειδοποιήσεις» της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την υγεία.
«Ποια είναι λοιπόν η κυβέρνηση που επιδιώκει, όπως λέει η αντιπολίτευση, την ιδιωτικοποίηση της υγείας; Είναι αυτή η κυβέρνηση που κάθε χρόνο αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία; Αυτή η κυβέρνηση που αυξάνει κάθε χρόνο τις προσλήψεις σε μόνιμο προσώπικο; Αυτή που δίνει ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς, για να στελεχώσουν το ΕΣΥ; Αυτή που δημιουργεί το πρώτο οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα και σώζονται ζωές; Αυτή που εκσυγχρονίζει 96 νοσοκομεία και πάνω από 156 Κέντρα Υγείας; Αυτή που δημιούργησε το δίκτυο τηλεϊατρικής, με πάνω από 3.500 σημεία κατ΄οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα; Αυτή που φέρνει τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, τον γιατρό στο σπίτι του πολίτη, είτε μένει σε ορεινά βουνά είτε στα νησιά;», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, για κάθε πολίτη, συνέχισε η αν. υπουργός. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που ξεκινάει από τη φτώχεια, οδηγεί σε κακή υγεία, χειρότερη και συντομότερη ζωή, με αποτέλεσμα να σε καθορίζει το σπίτι που γεννήθηκες. Το αν δηλαδή γεννιέσαι ή όχι σε μια φτωχή οικογένεια», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για τη υγεία και το αντίκρισμά τους στο κοινωνικό σύνολο. «Αυτός ο Προϋπολογισμός σημαίνει ότι για κάθε εκατομμύριο ατόμων που θα συμμετάσχουν στο δωρεάν πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές εξετάσεις, γλιτώνουμε 20.000 θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Σημαίνει ότι πάνω από 600.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και 33.000 από αυτές έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα και έχουν καλύτερη πρόγνωση. Ήδη μέσα σε τρεις εβδομάδες, πάνω από 20.000 γυναίκες έχουν κάνει εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 300 από αυτές προχωρούν σε κολποσκόπηση με βιοψία, που σημαίνει ότι υπάρχει εύρημα. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες έχουμε μισό εκατομμύριο πολιτών να χρησιμοποιούν το self test και 2.000 ανθρώπους να έχουν κολονοσκόπηση με 500 βιοψίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Οι πολίτες αγκαλιάζουν και τα προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας, πρόσθεσε.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί απλά τον στόχο για μια ισχυρή, αλλά και για μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα», είπε η κ. Αγαπηδάκη.
Για τα οικονομικά της Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι ο τακτικός Προϋπολογισμός αυξάνεται από 5,7 δισ. ευρώ το 2024, σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ σε σύγκριση με το 2019, «έχουμε αύξηση της τάξης του 75%». Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται από 322 εκατομμύρια σε 570 εκατομμύρια, για το 2025, και από 6,7 δισ. συνολικό Προϋπολογισμό, «πάμε σε 7,1 δισ.».
Έχουμε συνολική αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 20%, είπε η κ. Αγαπηδάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ