Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για εσάς αλλά κυρίως για το μωρό σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τα συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία της Γυναίκας, παράρτημα του Υπουργείου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη βοτάνων αλλά και μετάλλων και αμινοξέων είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες και για όσες θηλάζουν. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να μην τα χρησιμοποιούν.

Εκτός από ορισμένες βιταμίνες, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακόμη και κάποια «φυσικά» προϊόντα μπορεί να ενέχουν κινδύνους. Ορισμένα βότανα ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να καταδεικνύουν αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς ή αν το βότανο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη μητέρα ή το μωρό.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτικό προϊόν ή συμπλήρωμα διατροφής.

Το ίδιο ισχύει και για τις βιταμίνες. Παρόλο που κάποιες όντως βοηθούν στην εγκυμοσύνη (π.χ. φυλλικό οξύ), είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται στη δόση που έχει συστήσει ο γιατρός, διαφορετικά μπορεί να είναι επικίνδυνες για το μωρό. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Συμπέρασμα: Δεν πρέπει να λαμβάνετε κανένα σκεύασμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τις συστάσεις του γιατρούς σας. Ακόμη και τα φαινομενικά αθώα, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα.

Share.
Exit mobile version