Ένας στους τρεις Έλληνες ζει με υπερβαρότητα και παχυσαρκία
Μεταξύ των ετών 1990-2022, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως τετραπλασιάσθηκαν, ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων διπλασιάσθηκαν. Το 2022, οι άνθρωποι με παχυσαρκία υπερέβαιναν το ένα δισεκατομμύριο, εκ των οποίων 880 εκατ. ήταν ενήλικοι και 159 εκατ. παιδιά.
Στην Ελλάδα, μόνο το 30% του πληθυσμού έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ το 37,6% των Ελλήνων είναι άτομα με υπερβαρότητα (άνδρες: 45% – γυναίκες: 30,6%) και το 32,1% των Ελλήνων είναι άτομα με παχυσαρκία (άνδρες: 30,5% – γυναίκες: 33,6%), δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες ζει με υπερβαρότητα και παχυσαρκία. Τα δραματικά αυτά στοιχεία για τη σύγχρονη απειλή της δημόσιας υγείας έδωσε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων στη Novo Nordisk Ελλάς, Μαίρη Καραγεώργου κατά την ομιλία της στο Πανελλήνιο Συνέδριο 2024 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ευθύνη και συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη στρατηγικών και τη χάραξη πολιτικών κατά της παχυσαρκίας. Ο επιπολασμός της νόσου δεν αφήνει περιθώρια για αδράνεια, καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οι προσπάθειες των κρατών να το αντιμετωπίσουν αποτυγχάνουν τόνισε η κ. Καραγεώργου, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, από το 1992 όλες οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι σημαντικό. «Παρ’ όλα αυτά, ενώ έχουν γίνει πολλά, έχουν συσταθεί και καταργηθεί πάνω από 15 επιτροπές, έχουν τεθεί στόχοι, έχουν εφαρμοσθεί πολλές στρατηγικές και πολιτικές, το πρόβλημα της παχυσαρκίας παραμένει σήμερα άλυτο.
Υπάρχουν οικονομίες μεγαλύτερες από της Ελλάδας, όπου η παχυσαρκία δεν έχει αναγνωριστεί ως νόσος
«Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος, συνέχισε η κ. Καραγεώργου. Δημιουργήθηκε το θεραπευτικό πρωτόκολλο, καθώς και το σχέδιο δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ αναμένεται σύντομα και το αντίστοιχο για τους ενήλικες, και υπάρχει μία αποζημιούμενη θεραπεία. Τα βήματα αυτά δεν πρέπει να τα θεωρούμε αυτονόητα, καθώς υπάρχουν οικονομίες μεγαλύτερες από της Ελλάδας, όπου η παχυσαρκία δεν έχει καν αναγνωριστεί ως νόσος. Ωστόσο, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως την απουσία ολοκληρωμένης προσέγγισης για την πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας, τη μη προτεραιοποίηση σε σχέση με άλλες χρόνιες, μη μεταδοτικές νόσους, την απουσία δεδομένων για διαμόρφωση πολιτικής στη βάση της τεκμηρίωσης (πρέπει να δημιουργηθούν μητρώα για να μπορούν να αξιολογούνται οι δράσεις που πραγματοποιούνται) και, το υψηλό οικονομικό φορτίο σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους του συστήματος υγείας».
Το 2060 θα εξαπλασιασθούν παγκοσμίως οι δαπάνες για την υπερβαρότητα
Σύμφωνα με μία ανάλυση, το 2020 οι σχετικές με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία δαπάνες άγγιξαν παγκοσμίως τα 2 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται πως το 2030 θα ανέλθουν σε 3 δισ. $ και το 2060 θα εξαπλασιασθούν και θα είναι 18 δισ. $. Στην Ελλάδα, καταγράφεται το υψηλότερο κόστος για συννοσηρότητες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καραγεώργου, τονίζοντας ότι η .
Novo Nordisk, αποτελώντας σύμμαχο της Πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την Πολιτεία, την ιατρική κοινότητα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ενώσεις ασθενών, τους δημοσιογράφους, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. «Στο πλαίσιο της υπευθυνότητας, η εταιρεία επενδύει στην αναζήτηση νέων καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών για να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, συμμετέχοντας σε μεγάλα κλινικά προγράμματα, και συνεργάζεται με την Πολιτεία προκειμένου τα φάρμακα τα οποία παράγει να φθάνουν στους ασθενείς». Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο, πολυπαραγοντικό νόσημα, κατέληξε η κ. Καραγεώργου, «επομένως θα πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη και διαχείρισή της».