Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, μεταξύ των οποίων και το Ozempic, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Όπως έχει αποδειχθεί μέσα από προηγούμενες μελέτες, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν 13 τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου το 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτηδιαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν θεραπεία με μια κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ωςGLP-1 αγωνιστές, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με 10 από τους 13 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σχέση με εκείνους που έπασχαν από λήψη ινσουλίνης.

Ερευνητές από το Case Western ReserveUniversitySchool of Medicineκαι το MetroHealth Systemτων ΗΠΑ, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία,μεταξύ 2005 και 2018, για σχεδόν 1,7 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η μελέτη συνέκρινεασθενείς με διαβήτη τύπου που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη έναντι ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε η κατηγορία φαρμάκων GLP- αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και το Ozempic.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι,οι ασθενείς που έλαβαν GLP-1 αγωνιστές είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 10 από τους 13 καρκίνους που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του νεφρού, του παγκρέατος, του οισοφάγου, των ωοθηκών, του ήπατος και του παχέος εντέρου. 

Ο κίνδυνος μειώθηκε περισσότερο από το μισό για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης, για το μηνιγγίωμα, για τον καρκίνο του παγκρέατος και για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ένα είδος καρκίνου του ήπατος. Επίσης, μειώθηκε σημαντικά για τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το πολλαπλό μυέλωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, τον καρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο των νεφρών.

Μεταξύ των καρκίνων που οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο ήταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου. Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι ταφάρμακα GLP-1RA υπόσχονται να “σπάσουν” τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου»,δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. RongXu.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες κλινικές μελέτες, οι GLP-1 αγωνιστές αποτελούν μια ασφαλή φαρμακευτική αγωγή και συνταγογραφούνται τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, μια νέα γενιά αυτών των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Ozempic, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για την σημαντική συμβολή τους στην απώλεια βάρους.

‘Όπως επισημαίνει ο DrXu, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το πιθανό όφελος των GLP-1 αγωνιστές για την πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συνταγογραφούνστους ασθενείς με διαβήτη φαρμακευτική αγωγή με GLP-1 αγωνιστές και όχι φάρμακα με ινσουλίνη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικόJAMA και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820833

Share.
Exit mobile version