του Χαράλαμπου Πετροχειλου
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις -συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων των στεφανιαίων, του καρδιακού επεισοδίου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του εμφράγματος- στοιχίζουν περισσότερες ζωές απ’ ό,,τι όλες οι μορφές καρκίνου μαζί, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (The Heart Foundation). Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι ασθένειες προκαλούνται μόνο από την κακή διατροφή. Φαίνεται ωστόσο ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Μια σημαντική παγκόσμια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο «Nature Genetics» αποκάλυψε 31 νέες περιοχές γονιδίων, που συνδέονται με την πίεση του αίματος και την υπέρταση, που αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές διερεύνησαν τους γονότυπους περίπου 347.000 ανθρώπων παρακολουθώντας τα αρχεία για την υγεία τους για να βρουν συσχετίσεις μεταξύ του γενετικού τους προφίλ και της υγείας του καρδιαγγειακού τους συστήματος.
Περίπου 200 ερευνητές από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για τη μελέτη – η οποία εξέτασε άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν από τις ΗΠΑ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Εσθονία.
«Η μεγάλη έκταση της μελέτης μας, μάς έδωσε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε γενετικές μεταλλάξεις που αφορούν σε λιγότερο από έναν στους εκατό ανθρώπους και που επηρεάζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης δρ Joanna Howson από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ενώ μας είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, η μελέτη μας έδειξε ότι υπάρχουν κοινοί παράγοντες γενετικού κινδύνου που βρίσκονται πίσω από αυτές τις καταστάσεις».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, τα οποία φαίνεται να είναι σπάνια στο γενικό πληθυσμό, έχουν έως και δύο φορές μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με άλλα γονίδια στην πίεση του αίματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρων θανάτων. Εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για μεγαλύτερο ποσοστό νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου για ασθένεια. Παρόλα αυτά οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες για τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πίεση του αίματος.
«Γενετικές μελέτες μεγάλης κλίμακας συνεχίζουν να διευρύνουν τον αριθμό των γονιδίων που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων, ή παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Αλλά μέχρι τώρα τα περισσότερα από τα γονίδια που ανακαλύφθηκαν σε αυτές τις μελέτες έχουν μεμονωμένα πολύ μικρές συνέπειες για τον κίνδυνο -αν και εξακολουθούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την έρευνα για νέα φάρμακα» όπως είπε ο καθηγητής Jeremy Pearson, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.
Με την ανακάλυψη των τριών αυτών γονιδίων ο αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στον έλεγχο της πίεσης του αίματος φτάνει πλέον συνολικά σε σχεδόν 100. Η τελευταία ωστόσο αυτή ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς τα τρία αυτά γονίδια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αρτηριακή πίεση από ό,τι βρέθηκε προηγουμένως.