Μια αθλητική δραστηριότητα με πολλά οφέλη για την υγεία αλλά και αρκετούς πιθανούς κινδύνους που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη


Ποιος είπε ότι η θάλασσα είναι μόνο για το καλοκαίρι; Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χειμερινή κολύμβηση και μάλιστα συστηματικά. Είναι όμως η χειμερινή κολύμβηση ένα σπορ για όλους;

Η Ειδική Παθολόγος Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί στο DailyPharmaNews τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η χειμερινή κολύμβηση αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε να βουτήξουμε στα κρύα νερά της θάλασσας..

« H χειμερινή κολύμβηση έχει γίνει δημοφιλής κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην χώρα μας όπου ο χειμώνας σπάνια είναι δριμύς. Όπως κάθε αθλητική δραστηριότητα, που θέτει σε ιδιαίτερη δοκιμασία τον οργανισμό, η χειμερινή κολύμβηση έχει οφέλη αλλά δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

Οφέλη για την υγεία

Βελτιωμένη κυκλοφορία: Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να μετριάσει την απώλεια θερμότητας, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την ροή του αίματος με αποτέλεσμα την τόνωση της κυκλοφορίας.

Ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία: Μελέτες δείχνουν ότι η χειμερινή κολύμβηση, όταν γίνεται με μέτρο και σε συστηματική βάση μπορεί να βελτιστοποιήσει  την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων συμβάλλοντας σε καλύτερη άμυνα έναντι λοιμώξεων.

Αυξημένη παραγωγή ενδορφινών: Η χειμερινή κολύμβηση μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Καλύτερη λειτουργία μυοσκελετικού συστήματος: Η συστηματική κολύμβηση συντελεί στη μείωση του μυϊκού πόνου και του πόνου των αρθρώσεων.

Βελτίωση μεταβολισμού: Η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό λιπιδίων και ινσουλίνης και να συντελέσει στη μείωση χοληστερόλης σακχάρου, έλεγχο βάρους.

Καλύτερος ύπνος.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Η χειμερινή κολύμβηση συνοδεύεται ωστόσο και από ορισμένους πιθανούς κινδύνους, όπως:

Υποθερμία: Η παρατεταμένη έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία, όπου το σώμα χάνει τη θερμότητα πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να την παράγει.

Αντίδραση ψυχρής εμβάπτισης: Η αρχική βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει οξεία αντίδραση ψυχρής εμβάπτισης κατά το πρώτο πεντάλεπτο, που οδηγεί σε δύσπνοια, ακόμη και καρδιακή προσβολή και αρρυθμίες σε ακραίες περιπτώσεις. Αυτή η αντίδραση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με καρδιακές παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ή θάνατο.

Επιδείνωση καρδιαγγειακών ή πνευμονικών προβλημάτων ή άλλων παθήσεων: Άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες παθήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση τον χειμώνα

• Χρησιμοποιήστε ισοθερμικές στολές.

• Αποφύγετε την κολύμβηση όταν η  θερμοκρασία θάλασσας είναι κάτω από 15 βαθμούς.

• Μην μένετε πάνω από τριάντα λεπτά στην θάλασσα. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που περνάτε σε κρύο νερό για να επιτρέψετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί.

• Μην μπαίνετε απότομα στην θάλασσα. Μετά την κολύμβηση, επαναθερμάνετε σταδιακά το σώμα σας. Έχετε έτοιμα στεγνά, ζεστά ρούχα και αποφύγετε τα πολύ ζεστά ντους αμέσως μετά.

• Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι: Πάντα κολυμπάτε σε εποπτευόμενο περιβάλλον.

• Μην κολυμπάτε εάν αισθάνεστε άρρωστοι ή κουρασμένοι ή άυπνοι. Βγείτε από το νερό εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν η χειμερινή κολύμβηση σας προκαλεί ιδιαίτερη κούραση ή αδιαθεσία σε βάθος χρόνου, δεν είναι για εσάς.

• Μην αμελήσετε την ιατρική σας εξέταση πριν την έναρξη της χειμερινής κολύμβησης.

Share.
Exit mobile version