Που οφείλεται η επίσχεση ούρων και σε ποιες περιπτώσεις απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση; Μας απαντά ο Δρ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.
Επίσχεση ούρων ονομάζεται η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη παρά την έντονη επιθυμία του ασθενούς για ούρηση. Διαχωρίζεται σε δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια επίσχεση ούρων.
Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μία επείγουσα κατάσταση, που προκαλεί έντονη δυσφορία στον ασθενή, με πόνο στην κύστη, ανησυχία και έντονη εφίδρωση. Στην χρόνια επίσχεση μια σημαντική ποσότητα ούρων παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση. Σταδιακά, η ποσότητα αυτή μεγαλώνει και μπορεί να ξεπεράσει το 1 λίτρο.
Τη χρόνια επίσχεση ούρων μπορεί να μην την καταλαβαίνει πάντα ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
Η αιτιολογία της επίσχεσης ούρων
Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν επίσχεση ούρων με σημαντικότερες τις ακόλουθες:
-Χειρουργικές επεμβάσεις με γενική ή ραχιαία αναισθησία.
-Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
-Στένωμα ουρήθρας.
-Τραύματα ουρήθρας.
-Παθήσεις κεντρικού νευρικού συστήματος.
-Οξεία προστατίτιδα.
-Χορήγηση αντιχολινεργικών φαρμάκων.
-Κατανάλωση αλκοόλ.
Πως αντιμετωπίζεται η επίσχεση ούρων
Η επίσχεση ούρων αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση παρέμβαση. Η αντιμετώπιση γίνεται με τοποθέτηση ουροκαθετήρα ώστε να αδειάσει η κύστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα. Σε δεύτερο χρόνο είναι αναγκαίο να γίνει διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν σε επίσχεση και να θεραπευτεί η υποκείμενη παθολογία.