Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη είναι το κλειδί ώστε η νόσος να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. 

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μιλά στο DailyPharmaNews για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου αλλά και για τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς της Πολιτείας για τη διαχείριση της νόσου στην χώρα μας.

« Γνωρίζουμε πως αν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί έγκαιρα, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, μπορεί να έχει καλύτερη πρόγνωση και περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά την πρώτη διάγνωση φτάνει έως και 97%.

Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τη μεγάλη σημασία του προληπτικού, προσυπτωματικού ελέγχου για κάθε γυναίκα και γιατί τονίζουμε συνεχώς πως μπορεί να της σώσει τη ζωή.

Ανάλογα με την ηλικία μας, λοιπόν, οι γενικές κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες ορίζουν:

• Κλινική εξέταση μαστού κάθε τρία χρόνια για γυναίκες από 20 ετών και άνω και ετησίως για γυναίκες από τα 40 και έπειτα.

• Πρώτη μαστογραφία αναφοράς στην ηλικία 35-40 ετών.

• Μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 40 έτη και έπειτα.

Ωστόσο, χρειάζεται να θυμόμαστε πως κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, το ίδιο και το πλάνο προσυμπτωματικού ελέγχου της. Ανεξάρτητα, λοιπόν,  από την ηλικία της, κάθε γυναίκα χρειάζεται να απευθύνεται σε γιατρό εξειδικευμένο στην υγεία του μαστού ώστε ναεκτιμηθεί η ομάδα κινδύνου στην οποία μπορεί να ανήκει και να σχεδιαστεί το εξατομικευμένο πλάνο για τον προληπτικό της έλεγχο.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής στην πρόληψη της ασθενείας, ο οποίος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 40%. Αφορά την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά μας, τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μας, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ καιτης ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που μπορεί να νικηθεί

Στις μέρες μας πλέον μπορούμε να μιλάμε για επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού καθώς έχουμε συνεχείς και σημαντικές εξελίξεις σε κάθε τομέα που αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.Εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, στην ανάπτυξη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, νέα καινοτόμα φάρμακα, εργαλεία που μας βοηθούν στην εξατομίκευση της θεραπείας.

Συνεπώς, αν έχουμε την απαραίτητη έγκαιρη διάγνωση έχουμε και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή αντιμετώπιση.

Οι φόβοι και η ψυχική επιβάρυνση της γυναίκας που νοσεί από καρκίνο του μαστού

Σοκ, άγχος, αγωνία είναι μερικά από τα πρώτα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα ακούγοντας τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στη συνέχεια έρχεται αντιμέτωπη με τον φόβο για το μέλλον και τη ζωή της, για την έκβαση της ασθένειας, φόβο για το πώς θα μιλήσει στην οικογένεια και τους οικείους της αλλά και για τις αλλαγές στην εικόνα σώματος που μπορεί να επιφέρει η θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως μια γυναίκα με καρκίνο μαστού καλείται να αντιμετωπίσει  και πολλές αλλαγές σε διάφορες πτυχές της ζωής της: στην καθημερινότητά της, στην εργασία της, στους διάφορους κοινωνικούς της ρόλους. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε μια επιπλέον ψυχική επιβάρυνση και δημιουργούν ένα αίσθημα ευαλωτότητας στη γυναίκα που τις βιώνει.

Πως επηρέασε η πανδημία τη διαχείριση της νόσου

Η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε επιπλέον δυσκολίες σε κάθε φάση της ασθένειας, από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία και αντιμετώπιση της νόσου.

Ο φόβος του ιού αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις σε ραντεβού προσυπτωματικού ελέγχου, οδήγησαν μεγάλοαριθμό γυναικών να αναβάλουν τις απαραίτητες εξετάσεις τους, ειδικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γιατροί, να έχουμε πολλές διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου και τελικά της επιβίωσης των γυναικών που νοσούν.

Οι αναγκαίες βελτιώσεις από πλευράς της Πολιτείας

Έχουν γίνει ήδη πολλά και σημαντικά βήματα από πλευράς της Πολιτείας. Δεν παύει, όμως, να υφίσταται το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στον κατακερματισμό των υπηρεσιών υγείας, που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Για αυτόν τον λόγο, πάγιο αίτημα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» αποτελεί η δημιουργία πιστοποιημένων Κέντρων Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τα οποία θα διαθέτουν διεπιστημονική, εξειδικευμένη στον καρκίνο του μαστού ομάδα ιατρών και θα παρέχουν σε  κάθε γυναίκα ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλα τα στάδια της νόσου: πρόληψη, θεραπεία, survivorship καθώς και αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου.

Η ολιστική αυτή αντιμετώπιση αποτελεί το κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς μειώνει την ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση των γυναικών με καρκίνο μαστού, συμβάλλοντας παράλληλα σημαντικά στην αύξηση της επιβίωσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών και στη μείωση της θνησιμότητας από την ασθένεια.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι΄ αυτό τον λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ενημερώνει διαρκώς,  μέσα από ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και μέσα από επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς, για τη σημασία και τα οφέλη τους στη διαχείριση της νόσου στην Ελλάδα.

Το όραμα και οι στόχοι του συλλόγου «Άλμα Ζωής»

Από τη στιγμή της ίδρυσής του, ο Σύλλογος υλοποιεί σταθερά επιστημονικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εξειδικευμένες επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με την έγκριση της πολυμελούς Διεπιστημονικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, και παρέχονται δωρεάν στα μέλη του και σε κάθε ασθενή με καρκίνο μαστού.

H αποστολή μας είναι να παρέχουμε οργανωμένη αλληλοβοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες με καρκίνο μαστού και στους οικείους τους, η ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για τον καρκίνο του μαστού και τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, η ενημέρωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού για τα δικαιώματά τους και η ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση και διαχείριση της ασθένειας».

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»: Ηπείρου 11, Αθήνα – Τηλέφωνα επικοινωνίας  210.4180006 & 210.8815444.

Share.
Exit mobile version