Πρεσβεύει την κατανάλωση των τροφών κατευθείαν από την «αγκαλιά» της φύσης και καταργεί την επεξεργασία τους σε οποιαδήποτε μορφή της. Ποιες είναι, όμως, οι κρυφές πτυχές της ωμοφαγίας;
Επινοήθηκε από την Σίρι Σόρια, σεφ ακατέργαστων τροφίμων, ιδρύτρια και εκπαιδεύτρια της πρώτης στον κόσμο σχολής σεφ ακατέργαστων τροφίμων « Living Light Culinary Arts Institute». Η ίδια τρέφεται μόνο με φρούτα και λαχανικά, ενώ σπάνια μπορεί να καταναλώσει ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά. Στο όνομά της φέρονται να πίνουν νερό πολλά ονόματα της show biz, μεταξύ των οποίων και ο Ντέιβιντ Μπάουι, η Αλίσια Σίλβεστοουν,η Ντέμι Μουρ και η Ντόνα Κάραν.
Η τάση: Βασική αρχή της είναι η κατανάλωση ακατέργαστων ωμών τροφίμων, φυτικής κυρίως προέλευσης (κάποιοι ωμοφάγοι καταναλώνουν και θαλασσινά υπό την μορφή sashimi ή/ και κρέας σε μορφή carpaccio), υποστηρίζοντας ότι παρέχει στον οργανισμό υψηλής ποιότητας διατροφή και συμβάλλει έτσι σημαντικά στην καλή λειτουργία του. Σύμφωνα με τους ωμοφάγους, όταν η τροφή μαγειρεύεται, καταστρέφονται τα θρεπτικά της συστατικά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες για να καλυφθούν οι θρεπτικές μας ανάγκες. Αντίθετα, όταν καταναλώνει κανείς ωμό φαγητό προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με πολύ μικρότερη ποσότητα φαγητού, επιφέροντας έτσι ένα αίσθημα κορεσμού. Η Σόρια υποστηρίζει ότι η μονοφαγική δίαιτα είναι επιτυχής γιατί προσεγγίζει τη μόνιμη απώλεια βάρους μέσα από νόστιμες συνταγές ακατέργαστων τροφίμων, τις οποίες μπορεί κανείς να απολαμβάνει εφ? όρου ζωής. «Είναι κάτι παραπάνω από δίαιτα. Είναι ένας τρόπος ζωής, που φέρνει ισορροπία στο σώμα, το νου και το πνεύμα», δηλώνει η ίδια.
Τι λένε οι ειδικοί: Παρόλο που αποδέχονται αρκετά από τα ωφέλη της ωμοφαγικής δίαιτας, οι ειδικοί, κρούουν ταυτόχρονα το καμπανάκι του κινδύνου. Γιατί αφενός δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, αφετέρου μπορεί όντως η διατροφή των ωμοφάγων να είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία (κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών) και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρα και όντως να επιτυγχάνει γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως δεν μπορεί κανείς να αγονήσει το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προσλαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία (αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρος, βιταμίνη Β12 κλπ), γεγονός που μπορεί να να εγκυμονεί κινδύνους για ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων, όπως οι έφηβοι και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όταν ακολουθείται μακροχρόνια. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά . Αντίθετα, η θερμική επεξεργασία των τροφών αυξάνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα σκοτώνει τα παθογόνα για τον οργανισμό μικρόβια.