Σε μια καινούργια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Upsala (Ουψάλα) ερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης των junk food στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Η συγκεκριμένη μελέτη ήλθε να απαντήσει στην παρατήρηση που κάνει ο περισσότερος κόσμος ότι μετά την υψηλή κατανάλωση Junk Food υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στον ύπνο μας.
ΕΚΤΩΡ ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ
Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc , MSc
www.healthierwithektor.gr
Τηλ. 2106464554- κιν.6948326096
Στην μελέτη πήραν μέρος άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας, ούτε διαταραχές ύπνου οι οποίοι ακολούθησαν υγιεινή διατροφή για ένα διάστημα και στη συνέχεια ανθυγιεινή διατροφή με αρκετά Junk Foods. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως και η υγιεινή διατροφή αλλά και η διατροφή με junk foods είχαν ίδιες θερμίδες. Οι ερευνητές ήθελαν να μετρήσουν αποκλειστικά την επίδραση της ποιότητα της διατροφής στον ύπνο.
Η μελέτη έδειξε πως μετά την κατανάλωση της ανθυγιεινής διατροφής παρατηρήθηκε επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου και πιο συγκεκριμένα στον βαθύ ύπνου. Οι ίδιοι εξεταζόμενοι όταν άρχισαν να κάνουν μια υγιεινή διατροφή είχαν κανονική ποιότητα και διάρκεια ύπνου.
Παλιότερα ευρήματα είχαν αναγνωρίσει μια σχέση ανάμεσα στην διατροφής και τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών είχε συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να σχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει σημασία γιατί για πρώτη φορά αποδεικνύεται από μια καλοσχεδιασμένη μελέτη παρέμβασης ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τον βαθύ μας ύπνο.
Ο ύπνος και η διατροφή είναι δύο βασικοί πυλώνες για την υγεία μας που όταν διαταράσσονται συνδέονται ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων.
Ο ύπνος είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία αποτελείται από διαφορετικά στάδια τα όποια έχουν διαφορετική λειτουργία και σημασία για τον οργανισμό μας. Ένα από αυτά τα στάδια είναι ο βαθύς ύπνος ο οποίος έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση πολλών διαδικασιών του οργανισμού. Διαταραχή στο βαθύ ύπνο έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου ινσουλινοαντίστασης, πρόωρης γήρανσης και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Η διαταραχή της ποιότητας του ύπνου σχετίζεται με την υπνική άπνοια και με την αύξηση της θνητότητας από όλες τις αιτίες. Η μελέτη αυτή μας υποδεικνύει πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιθανόν δεν έχει ποιοτικό ύπνο και δεν ξεκουράζεται επαρκώς λόγω της κατανάλωσης τροφίμων φτωχά σε ποιότητα. Στην Ελλάδα λόγω πολλών παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, το αυξημένο στρες οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η έλλειψη της διατροφικής εκπαίδευσης κλπ. οδηγούν τους Έλληνες σε μια διατροφή με μεγάλο ποσοστό υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με άμεση συνέπεια να αυξάνονται τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Η έλλειψη ύπνου επίσης επιδράει στην διατροφή μας ανοίγοντας μας την όρεξη για τρόφιμα κακής ποιότητας. Δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο όπου η κακή διατροφή επηρεάζει τον ύπνο και η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την διατροφή.
Συμπερασματικά η μελέτη αυτή μας υποδεικνύει πως μια ανθυγιεινή διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνει την αρχιτεκτονική του ύπνου, μειώνοντας τον πολύτιμο για την υγεία μας βαθύ ύπνο επηρεάζοντας τις γνωστικές λειτουργίες μας και την παραγωγή ορμονών.
Πηγή: Brandão LEM, Popa A, Cedernaes E, Cedernaes C, Lampola L, Cedernaes J. Exposure to a more unhealthy diet impacts sleep microstructure during normal sleep and recovery sleep: A randomized trial [published online ahead of print, 2023 May 28]. Obesity (Silver Spring). 2023;10.1002/oby.23787. doi:10.1002/oby.23787