Γράφει η Ευσταθία Κοτσιφού, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
H υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα, κυρίως στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα.
Γιατί τα απνοϊκά επεισόδια είναι επικίνδυνα;
Καταρχήν γιατί μειώνεται ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης με επακόλουθο την μειωμένη παροχή οξυγόνου στα βασικά όργανα. Τα αναπνευστικά επεισόδια προκαλούν έκλυση επεισοδίων βραδυ/ταχυκαρδίας ή και άλλων αρρυθμιών. Επιπρόσθετα πολλά αναπνευστικά επεισόδια τελειώνουν με μικροαφυπνίσεις του εγκεφάλου, γεγονότα που καταστρέφουν την μικροαρχιτεκτονική του ύπνου και οδηγούν σε ημερήσια συμπτώματα ακόμη και επί ύπνου ικανής διάρκειας. Η αποφρακτική άπνοια αποτελεί αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ατυχήματα με αυτοκίνητα και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πως θα καταλάβω ότι έχω αποφρακτική υπνική άπνοια ώστε να αναζητήσω έγκαιρα βοήθεια;
Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία θέτουν την υπόνοια της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου με πιο χαρακτηριστικά:
- Το δυνατό ή παθολογικό ροχαλητό.
- Την ημερήσια υπνηλία.
- Τον μη αναζωογονητικό ύπνο ανεξάρτητα από την διάρκειά του.
- Την ανεξήγητη ημερήσια κούραση (χωρίς να προηγείται δραστηριότητα).
- Την νυκτουρία.
- Τις αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού και ανάγκη για αέρα.
- Την ξηροστομία κατά την αφύπνιση.
- Την πρωινή κεφαλαλγία.
- Την μείωση μνήμης και συγκέντρωσης.
- Τις σεξουαλικές διαταραχές.
- Τον Δείκτη Μάζας Σώματος > 30.
- Την περίμετρο λαιμού: για τους άνδρες > 43cm και για τις γυναίκες > 38cm.
Πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η αποφρακτική υπνική άπνοια;
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο είναι η θετική πίεση των αεραγωγών (PAP) που εφαρμόζεται τοποθετώντας μία μάσκα στη μύτη ή το στόμα (ή και τα δύο) που χρησιμεύει για την απελευθέρωση του ανώτερου αεραγωγού. Η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) παρέχει ένα σταθερό επίπεδο θετικής πίεσης σε όλη την διάρκεια της αναπνοής (εισπνοή-εκπνοή).
Ασθενείς με ήπια αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο που αρνούνται ή αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν συσκευή CPAP μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια συσκευή στόματος για να προωθήσουν την κάτω γνάθο, τη θεραπεία θέσης (αποφεύγοντας την ύπτια θέση ύπνου) ή τη χειρουργική διόρθωση του φάρυγγα.
Σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν CPAP συνιστώνται ρυθμιζόμενοι νάρθηκες προαγωγής της κάτω γνάθου. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση των συσκευών μπορεί να μεταβάλει την απόφραξη των δοντιών.