Ποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προγραμματίζει η Alzheimer Ελλάς.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο συχνή αιτία άνοιας (60-70% του συνόλου). 

Η νόσος Alzheimer, αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 206.000 Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer-ADI του 2019.

Την ίδια στιγμή στην χώρα μας περίπου 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μήνας ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer, η Alzheimer Ελλάς έχει προγραμματίσει μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις. Αυτές είναι:

· Συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατεία: Παρουσία στη θεσμοθετημένη σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, με τίτλο «Βαλκανική πλατεία»- περιοχή Στρεμπενιώτη. Η Alzheimer Ελλάς θα έχει το δικό της εκθεσιακό stand με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού από τη Δευτέρα 2/9 έως και την Κυριακή 07/09 και ώρα 19:00 -23:00.

· Την Τετάρτη 18/09, από τις 09:00 ως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική δράση και διενέργεια δωρεάν τεστ μνήμης στην πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ. σε συνεργασία με το City College  και την Χ.Α.Ν.Θ.

· Συμμετοχή με ενημερωτικό stand στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Νεολαίας “Connected we stand” το Σάββατο 21/9, στις 11:00-21:00, στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου).

· Τέλος, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, η Alzheimer Ελλάς διοργανώνει εκδήλωση, «Μιλάμε για την άνοια με τους ειδικούς», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/9, στις 18:00-20:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης).

Εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες υγείας θα μιλήσουν για τη νόσο και θ’ απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Στόχοι της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την άνοια και η καταπολέμηση του στίγματος που, δυστυχώς, περιβάλει ακόμα τη νόσο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Θ’ ακολουθήσει σύντομος περίπατος μνήμης-memory walk, ο οποίος θα καταλήξει στις φωταγωγημένες, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Η νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στην ήπια μορφή της χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Τα αρχικά συμπτώματα συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η αυτοεξυπηρέτηση, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς (και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες), να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Exit mobile version