Μια απλή συσκευή που μοιάζει με θερμόμετρο, ανέπτυξαν Κορεάτες επιστήμονες, στοχεύοντας στη διάγνωση εμφραγμάτων με ελάχιστα υλικά και κόστος.
Ο Sangmin Jeon, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας, Pohang, στη Νότια Κορέα, υποστηρίζει ότι ένας τρόπος να διαπιστώσει κανείς αν ένας άνθρωπος έχει υποστεί έμφραγμα, είναι η μέτρηση του επιπέδου μιας πρωτεΐνης του αίματος, της τροπονίνης.
Η συγκέντρωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αυξάνει όταν το αίμα αποκόπτεται από την καρδιά και ο μυς καταστρέφεται.
Σήμερα, η ανίχνευση της τροπονίνης απαιτεί ογκώδη, ακριβά όργανα και συχνά δεν είναι πρακτική για χρήση σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, τα 3/4 των θανάτων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έτσι η ομάδα του Jeon δημιούργησε μια ευαίσθητη, πιο προσιτή εξέταση.
Εμπνευσμένοι από την απλότητα των θερμομέτρων, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν παρόμοιο απλό τρόπο εντοπισμού της τροπονίνης.
Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει μερικά απλά βήματα, ένα γυάλινο φιαλίδιο, ειδικά νανοσωματίδια, μια σταγόνα μελάνι και έναν λεπτό σωλήνα. Όταν ο ανθρώπινος ορός με την τροπονίνη αναμιγνύεται με τα νανοσωματίδια και τοποθετείται σε φιαλίδιο, το μελάνι ανεβαίνει στο σωλήνα και μπορούν να διαβαστούν οι τιμές με γυμνό μάτι, ακριβώς όπως σε ένα θερμόμετρο.
Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Κορέας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Journal Analytical Chemistry.