Οι πλούσιες χώρες διαθέτουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας mpox στην Αφρική, όπου τα εμβόλια υπολείπονται πολύ από αυτό που χρειάζονται τα αφρικανικά κράτη, σύμφωνα με μια καταμέτρηση δημοσίων δηλώσεων, εγγράφων και εκτιμήσεων του Reuters από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα εμβόλια έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια από διάφορες χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς για την περίπτωση που η ευλογιά, μια εξαλειφθείσα ασθένεια που είναι η πιο επικίνδυνη εξαδέρφη του mpox, επανέλθει κάποτε. Ορισμένα εμβόλια χορηγήθηκαν σε πολίτες χωρών εκτός Αφρικής, το 2022, όταν ο ιός mpox εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Ένα μικρό μέρος αυτών των εμβολίων θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί το μεγαλύτερο (έως σήμερα) ξέσπασμα mpox που έχει καταγραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες, λένε ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

Λιγότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις έχουν δεσμευτεί για δωρεά στην Αφρική, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζονται περίπου 18 εκατομμύρια έως 22 εκατομμύρια δόσεις (ανάλογα με το εμβόλιο) για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, τους επόμενους έξι μήνες,  ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα εμβόλια είναι άχρηστα στα ράφια

«Δεν είναι τεχνικό ζήτημα, είναι πολιτικό», τόνισε, μιλώντας στο Reuters η Μαρία Βαν Κέρχοβε, εν ενεργεία επικεφαλής του τμήματος πρόληψης πανδημιών και επιδημιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία ασκεί πιέσεις μαζί με το CDC της Αφρικής και άλλες υγειονομικές αρχές για δωρεά περισσότερων δόσεων.

«Τα εμβόλια είναι άχρηστα στα ράφια», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Βαν Κέρχοβε. «Γιατί να μην τα χορηγήσουμε στους ανθρώπους που τα χρειάζονται αυτή τη στιγμή;».

Το τωρινό ξέσπασμα της επιδημίας ξεκίνησε στις αρχές του 2023 στο Κονγκό, όπου καταγράφηκαν περισσότερες από 37.500 μολύνσεις και 1.451 θάνατοι. Έχει εξαπλωθεί σε 14 αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το CDC της Αφρικής. Μια πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού με 265.000 δόσεις εμβολίων (από δωρεές) θα ξεκινήσει στο Κονγκό στις αρχές Οκτωβρίου.

«Αν είχαμε περισσότερες δόσεις εμβολίου νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε σχεδιάσει μια εμβολιαστική εκστρατεία μεγάλης κλίμακας, ενώ σαφώς, θα είχαμε μειωμένη μετάδοση του ιού», δήλωσε ο Cris Kacita, επικεφαλής της διαχείρισης του ιού mpox στο Κονγκό.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν για ένα νέο στέλεχος, γνωστό ως clade Ib, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κονγκό και φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω στενής επαφής. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό mpox, καθώς και τα άτομα με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο HIV. Ο κίνδυνος εκτός Αφρικής φαίνεται χαμηλός αυτή τη στιγμή.

Share.
Exit mobile version