«Οι βουλευτές της αντιπολιτεύσεως που ομνύετε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα έπρεπε να ήσασταν σύμμαχοι και επισπεύδοντες και όχι αντίπαλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η διάταξη για την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Η διάταξη έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

«Παρουσιάζεται ότι θέλουμε να κάνουμε κάποιου είδους πόλεμο στους ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, από το επίσημο και ιερό βήμα της Βουλής, δεν έχω και δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να κάνουμε κανέναν πόλεμο στους γιατρούς. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τη διάταξη, λένε ουσιαστικά “δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί το νοσοκομείο αρκεί να μην πειράξετε τον ιδιώτη γιατρό την ώρα που κάνει το ιδιωτικό του ιατρείο”», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε, περιγράφοντας και το πνεύμα της επίμαχης διάταξης: «Εμείς όμως λέμε κάτι άλλο. Λέμε “αγαπητοί ιδιώτες γιατροί, σας σεβόμαστε, σας αγαπάμε και σας ξεχωρίζουμε. Επειδή σας σεβόμαστε, σας αγαπάμε και σας ξεχωρίζουμε, δεν θεωρούμε ότι το ιδιωτικό επάγγελμα του ιατρού, εξισούται με οποιοδήποτε ιδιωτικό επάγγελμα ελεύθερου επαγγελματία. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι και ο ιδιώτης γιατρός έχει ευθύνη και πρέπει να τον ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί το νοσοκομείο της οικείας περιφέρειας στην οποία ασκεί το λειτούργημά του. Και λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα, για να βρούμε λύση να βγαίνουν οι εφημερίες, αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε, με κανέναν άλλο τρόπο, και άρα σε αυτή την περίπτωση τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, από τη μη ορθή λειτουργία του νοσοκομείου, τότε σε αυτή την περίπτωση και μόνο και για ένα αυστηρώς περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφασίσεις να έρθεις στο νοσοκομείο να κάνεις δύο εφημερίες το μήνα. Αν δεν κάνεις, στην πραγματικότητα μας λες ότι το ιδιωτικό σου ιατρείο είναι τόσο πολύ σημαντικότερο της παροχής υγείας των συμπατριωτών σου και συμπολιτών σου, που δεν σε ενδιαφέρει. Αν δεν σε ενδιαφέρει εσένα, και εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί σου. Δεν κάνουμε καμία επίταξη”. Η λέξη επίταξη δεν ξέρω γιατί μπαίνει στο δημόσιο διάλογο. Εμείς με τους γιατρούς έχουμε μια συνεργατική σχέση. Εκείνοι είναι γιατροί και εμείς τους παρέχουμε την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως και εξασφαλίζουμε την αποζημίωση των ασθενών τους, μέσω αυτού του συστήματος. Εάν δεν θέλουν και αναγνωρίζουν ότι οι δικές μας ανάγκες είναι αδιάφορες, τότε λυπούμαστε πάρα πολύ γι΄ αυτό, προφανώς αυτή η συνεργατική σχέση έχει πρόβλημα. Αυτό λέμε».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η διάταξη θα ισχύσει σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή σε συνθήκες απολύτου έκτακτης ανάγκης και για αυστηρά περιορισμένο και προσδιορισμένο χρονικό διάστημα. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία διάθεση να ενεργοποιήσω αυτή τη διάταξη. Καμία απολύτως. Οφείλω όμως να πω ότι η ευθύνη μου, ως υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μου επιτρέπει, αν γνωρίζω ότι σε ένα νοσοκομείο δεν βγαίνουν οι εφημερίες, να υποκρίνομαι ότι βγαίνουν, χωρίς να έχω εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι μια διάταξη εφαρμογής σε συνθήκες απολύτου έκτακτης ανάγκης, για περιορισμένο και αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι εκεί υπάρχει ζήτημα, ως προς τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας στους συμπολίτες μας. Μόνο σε αυτή την ακραία περίπτωση θα μπορεί να εφαρμόζεται, υπό αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, αυτή η διάταξη», είπε ο υπουργός Υγείας.  

«Και πώς θα επιλέξετε τους ιδιώτες; Ποιοι θα πάρουν φύλλο πορείας; Ή μήπως θα πάνε με τα φρονήματά τους…», ακούστηκε να ρωτάει τον υπουργό Υγείας η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου. «Όλοι οι ιδιώτες μιας περιοχής, της οικείας ειδικότητας που την έχει ανάγκη το νοσοκομείο. Όλοι θα είναι στην ίδια κατηγορία. Άπαντες. Το 100%. Δεν θα επιλέξουμε είναι η απάντηση. Όταν χρειαζόμαστε παθολόγους θα είναι όλοι οι παθολόγοι. Αν πάνε όλοι παθολόγοι, μπορεί να είναι και μια εφημερία τον μήνα. Αν πάνε οι μισοί, μπορεί να είναι και τρεις εφημερίες το μήνα. Όσοι περισσότεροι πάνε, τόσο λιγότερο θα επιβαρυνθούν οι συνάδελφοί τους, από αυτή τη δουλειά», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version