«Μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας πάντα κερδίζει η πραγματικότητα» ανέφερε για τα απογευματινά χειρουργεία.


Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η άσκηση ιδιωτικού έργου από του γιατρούς του ΕΣΥ που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ» που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη θέσπιση των απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων, γίνεται ακόμα ένα βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απορρίπτει κατηγορηματικά τις ενστάσεις και αντιτείνει ότι αποκλειστικός στόχος της ρύθμισης είναι να καταστεί πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

«Πρόκειται για ένα κίνητρο για μην βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί, για να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ» επανέλαβε και έστρεψε τα βέλη του κυρίως στο ΠΑΣΟΚ αφού όπως είπε από το 2001, επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, θεσπίστηκαν τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία.
Σημείωσε μάλιστα ότι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τα ίδια «έωλα επιχειρήματα» για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας για να τονίσει μάλιστα με έμφαση ότι ούτε οι γιατροί αλλά ούτε και οι πολίτες ενστερνίζονται τις απόψεις που διατυπώνουν.
«Μεταξύ της φαντασίωσης και της πραγματικότητας πάντα θα κερδίζει η πραγματικότητα. Και εσείς στην αντιπολίτευση εκπροσωπείτε τις φαντασιώσεις και εγώ την πραγματικότητα. Σε διάστημα 20 ημερών από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων έχουν γίνει επεμβάσεις σε 100 από τα 125 νοσοκομεία της χώρας. Ακόμα και στο Ιπποκράτειο που έχουν τεράστιο έλλειμμα σε αναισθησιολόγους έχουν κάνει μέχρι τώρα, τρία χειρουργεία. Η μεταρρύθμιση αποδίδει και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ όσο εγώ ο ίδιος είχα προβλέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι περιθωριοποιημένη και δεν εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο. «Προχθές αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας για τα απογευματινά χειρουργεία. Όμως κανένα νοσοκομείο δεν κατάλαβε την απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Κανένα νοσοκομείο δεν σταμάτησε τη λειτουργία του. Μαζεύτηκαν στο υπουργείο για να διαδηλώσουν 30 άτομα. Και έφυγαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις γιατί ήταν μόνοι τους. Για τους ΣΟΧ και τις καθαρίστριες μαζεύτηκαν 500. Για τα απογευματινά χειρουργεία τριάντα. Ξέρετε γιατί; Γιατί και οι γιατροί και ο κόσμος θέλει τα απογευματινά χειρουργεία» σημείωσε.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση Γεωργιάδη στον ΟΝΓΕ, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παν. Παπανικολάου βρέθηκε στο νοσοκομείο Μεταξά όπου οργανώθηκε διαμαρτυρία για τα απογευματινά χειρουργεία. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, ανέφερε ότι οι ελλείψεις στο νοσοκομείο τους τελευταίους 3 μήνες έχουν φτάσει στο απροχώρητο, απειλούν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων όπως η νευροχειρουργική και ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του Νοσοκομείου αποδείχτηκαν ψέματα, καθώς μόνο ένας άνθρωπος προσλήφθηκε.

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία προχωρά στη συλλογή υπογραφών.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στα απογευματινά χειρουργεία, επειδή:
Δεν δεχόμαστε να εκθέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών είτε λόγω καθυστέρησης στη χειρουργική αντιμετώπιση (όσων δεν έχουν να πληρώσουν) είτε λόγω παράτασης του εργάσιμου χρόνου (πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες) αναισθησιολόγων ή νοσηλευτών εντός χειρουργείου.
Δεν αντέχουμε να εργαζόμαστε ακόμη περισσότερο, επιβαρύνοντας την υγεία μας. Ήδη πολλοί είμαστε εξουθενωμένοι από τις διπλοβάρδιες, την υπερεφημέρευση, την περικοπή ρεπό και αδειών.
Αδυνατούμε να αναλάβουμε την περίθαλψη επιπλέον ασθενών, αφού δεν επαρκούμε ούτε για την κάλυψη της πρωινής τακτικής λειτουργίας και των εφημεριών.
Αρνούμαστε να διαχωρίζουμε τους ασθενείς με βάση το αν έχουν πληρώσει. Δεν θα μεταχειριζόμαστε προνομιακά ασθενείς που χειρουργούνται το απόγευμα, μεριμνώντας για χωριστούς θαλάμους νοσηλείας, ενώ όσοι δεν έχουν πληρώσει θα στοιβάζονται σε εξάκλινους θαλάμους (ή σε ράντζα) ή θα λαμβάνουν πρόωρα εξιτήριο.
Αρνούμαστε να ενισχύσουμε το εισόδημά μας εις βάρος των ασθενών, οι οποίοι πιέζονται, όπως και οι υγειονομικοί, από τους καθηλωμένους μισθούς και την ακρίβεια, ενώ ήδη πληρώνουμε πολλά σε ασφαλιστικές εισφορές και ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Με τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα εξαλειφθούν οι λίστες χειρουργείου, αφού η ανεπάρκεια σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές θα συνεχιστεί. Ούτε θα γίνει πιο ελκυστικό το δημόσιο νοσοκομείο για τους υγειονομικούς, αφού η εντατικοποίηση της δουλειάς τους θα αυξηθεί περαιτέρω.
Σκοπός των απογευματινών χειρουργείων είναι η ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου, η σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη να το χρηματοδοτεί και η μετατροπή του σε αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση, που θα πουλά υπηρεσίες στους ασθενείς-πελάτες».

Share.
Exit mobile version