Πανηγυρικό τόνο στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων προσέδωσε χθες η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται ένα νέο ΕΣΥ στο τέλος της τετραετίας και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να αναρτά βίντεο από τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αλλά και φωτογραφίες από τις επεμβάσεις που έγιναν στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

«Αισθάνομαι υπερήφανος, σήμερα μία νέα σελίδα ιστορίας ξεκίνησε για το ΕΣΥ, προχωράμε μπροστά» ήταν τα μηνύματα του υπουργού Υγείας ο οποίος δεν παρέλειψε να αναρτήσει τον διάλογο που είχε με τον κ. Γιάννη Εμμανουηλίδη, τον πρώτο ασθενή που χειρουργήθηκε στο πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ και να ανακοινώσει ότι το κόστος των πρώτων απογευματινών χειρουργείων θα το αναλάβει για συμβολικούς λόγους το υπουργείο και δεν θα το πληρώσουν οι ασθενείς.

Η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη για τα απογευματινά υπουργεία, χαρακτηρίστηκε ως «φιέστα» από μερίδα υγειονομικών που πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τρίτης. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», μαζί με συναδέλφους τους από άλλα νοσοκομεία της πόλης απαίτησαν υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ενώ φώναξαν και συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία – όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Όπως κατήγγειλαν, η λίστα αναμονής στο «Παπαγεωργίου», μετά την πρόσφατη εκκαθάριση, αθροίζει περίπου στα 9.000 χειρουργεία και στο νοσοκομείο λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ όπου από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 5 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι διαθέσιμες το 60% των χειρουργικών αιθουσών.

Επικρίσεις διατυπώθηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πιο έντονη αυτή του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Θανάσης Γκλαβίνας ανάρτησε φωτογραφία από την επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο χειρουργείο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και επεσήμανε ότι «οι ασθενείς στα νοσοκομεία «δεν είναι ντεκόρ φωτογραφίας αλλά άνθρωποι που υποφέρουν» και έχουν ανάγκη περίθαλψης. «Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση ΕΣΥ. Κάθε μήνα εκατοντάδες εργαζόμενοι αποχωρούν ενώ οι λίστες αναμονής δεν έχουν τέλος» ανέφερε ο κ. Γκλαβίνας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν όρια στην αμετροέπεια του κ. Γεωργιάδη.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την αυτοκτονία ενός 72χρονου καρκινοπαθή στην Κρήτη επετέθη και αυτός στον υπουργό Υγείας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αντί η κυβέρνηση να θεραπεύσει τα προβλήματα με ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αθήνα και στην ελληνική περιφέρεια, με προσωπικό και υποδομές, απεργάζεται την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του.

Share.
Exit mobile version