Ο κίνδυνος εμφάνισης Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) είναι ιδιαίτερα υψηλός κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μη χρήση προφυλακτικού και η σεξουαλική επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου είναι οι βασικοί παράγοντες της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται το καλοκαίρι στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Τι είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα ΣΜΝ αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία λοιμώξεων που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περί το 1 εκατομμύριο άτομα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους. 

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.

Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται σεξουαλικά (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή) και κάποια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννησης ή του θηλασμού. Τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η γονόρροια (ή βλεννόρροια), η σύφιλη, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και τριχομονάδα, η ηπατίτιδα β, και ο ιός HPV.

Μέτρα πρόληψης για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Αφορούν όλο τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπεριφοράς. Η έγκαιρη διάγνωση ενός ΣΜΝ μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποβεί σωτήρια, χωρίς να είναι δύσκολη ή επίπονη διαδικασία.

Τι πρέπει να θυμάστε:

· Το προφυλακτικό παραμένει η καλύτερη επιλογή για την πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ, αν και δεν προστατεύει 100%. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής και από την αρχή της σεξουαλικής πράξης.

· Αποφυγή επαφών και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί περιστασιακοί σύντροφοι).

· Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια.

· Καλό πλύσιμο, εξωτερικά, της ευαίσθητης περιοχής αμέσως μετά από την σεξουαλική επαφή.

· Αν είστε γυναίκα, όταν σκουπίζεστε, να το κάνετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να σταματήσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων.

· Προληπτικός αιματολογικός έλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

· Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β και για Ιό των Ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

· Εάν κάποιος διαγνωστεί με ένα ΣΜΝ, καλό θα ήταν να εξεταστεί και για τα υπόλοιπα ΣΜΝ .

· Μετά από μια διάγνωση με ΣΜΝ  πρέπει να ενημερωθούν και οι σεξουαλικοί σύντροφοι, ώστε να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία

· Αν ο σεξουαλικός σύντροφος παίρνει θεραπεία για ΣΜΝ, πρέπει να ζητηθεί η ιατρική συμβουλή ώστε να δοθούν οδηγίες στο ζευγάρι.

· Τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να προλάβουν τα προβλήματα που δημιουργούνται αν το ΣΜΝ μείνει χωρίς αγωγή.

Η εξέταση για ΣΜΝ συνιστάται πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα. Η προληπτική λήψη φαρμάκου (PrEP) μετά το σεξ υψηλού κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS.

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα

· Μέσω εξετάσεων αίματος ή ούρων.

· Μέσω εξέτασης ουρηθρικού – τραχηλικού – φαρυγγικού – πρωκτικού δείγματος, ανάλογα με το είδος της επαφής.

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχομαι για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

· Σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από τη χρήση προφυλακτικού.

· Κάθε 3-6 μήνες (άτομα με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου).

· Αν εμφανίσω συμπτώματα.

· Αν κάποιος σύντροφός μου διαγνωσθεί με ΣΜΝ.

Η έγκαιρη επίσκεψη στο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΣΜΝ.

Share.
Exit mobile version