Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 34.000.000 κουτιά φαρμάκων ξεχνιούνται στα συρτάρια μας, λήγουν και πετιούνται αναξιοποίητα. Την ίδια στιγμή, 1.900.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες παιδιά στερούνται την πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλά φάρμακα από αυτά που καταλήγουν στις χωματερές και στις αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.,καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Στο πλαίσιο αυτό το GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00-20.30, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τα αποτελέσματα έρευνας για τις συμπεριφορές του ευρέως κοινού ως προς την διαχείριση οικιακών φαρμάκων και των δυσκολιών στην πρόσβαση σε φάρμακα στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί το GIVMED, με επιστημονικούς συνεργάτες την διαΝΕΟσις, το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και με την υποστήριξη της Thenamaris.  Αποτελεί την συνέχεια αντίστοιχης έρευνας που είχε λάβει χώρα το 2017, ώστε να επικαιροποιηθούν τα ευρήματα και να σχεδιαστούν δράσεις για την βελτιστοποίηση των πρακτικών που αφορούν την δωρεά και διαχείριση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2017, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 34,8% (3.701.800 άνθρωποι) του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί, δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Μελετώντας πιο συγκεκριμένα το θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα έχουμε τα εξής δεδομένα.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην Ημερίδα ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες: givmed.org/el

Share.
Exit mobile version