Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Πώς επιδρά το στρες στην καθημερινότητά μας; Ποιες είναι οι οξείες και χρόνιες επιπτώσεις του στον οργανισμό μας; Πώς μπορούμε να το ελέγξουμε για χάρη της υγείας μας;

Απαντήσεις σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα θα δώσει ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην ομιλία του με τίτλο «Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Hellenic American College (Μασσαλίας 22, Αθήνα), στις 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00μμ, και διοργανώνεται από το Hellenic American University και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Όπως τονίζει ο Δρ Χρούσος, «στις μέρες μας, το άγχος φαίνεται να επεκτείνεται ως επιδημία, με αυξανόμενο επιπολασμό και πολλές δυσμενείς και κυρίως χρόνιες συνέπειες. Οι βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας σε περίπτωση χρόνιου στρες οδηγούν σε ψυχικές, ψυχοσωματικές και σωματικές ασθένειες, τις λεγόμενες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, διαβήτη τύπου 2, αυτοάνοσα και αλλεργικά νοσήματα, υπογονιμότητα και καρκίνο, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σήμερα.

Εκτός από όλα αυτά, το άγχος αυξάνει την ευαισθησία σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει σήμερα με τη νόσο COVID-19 και τη γρίπη, καθώς και σε ορισμένους κοινούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού. Το άγχος παίζει ζωτικό παθογενετικό ρόλο και όταν πρόκειται για αυτοάνοσα και αλλεργικά νοσήματα, ειδικά στην περίοδο ύφεσης, όταν φυσικά για μερικές εβδομάδες ή μήνες, το σύστημα του στρες απενεργοποιείται σε κάποιο βαθμό, προκαλώντας την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονώδης αντίδραση.

Το άγχος μπορεί να προληφθεί τόσο πρωταρχικά όσο και δευτερογενώς και θεραπεύεται με μεθόδους που βασίζονται σε αδιαμφισβήτητα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια. Ο έλεγχος του χρόνιου στρες είναι το θεμέλιο μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων που διοργανώνει το Hellenic American University/Hellenic American College και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν με κράτηση θέσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Zoom.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μπορείτε να κάνετε κράτηση στην φόρμα εγγραφής .

Share.
Exit mobile version