Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β είναι μια σοβαρή νόσος με ραγδαία εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και σε θάνατο. Ο Δρ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας εξηγεί τους λόγους που καθιστούν αναγκαίο τον εμβολιασμό των εφήβων για μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο εμβολιασμός των εφήβων για μηνιγγιτιδόκοκκο είναι πολύ σημαντικός τόσο για τους ίδιους όσο και για την δημόσια υγεία, καθώς συμβάλλει στην ανοσία της κοινότητας και στη μείωση της μετάδοσης της νόσου στον γενικό πληθυσμό.

Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων όπως οι ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, το κάπνισμα, ο συγχρωτισμός και η χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι φορείς της νόσου είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες και έχει διαπιστωθεί ότι στην ηλικία των 19 ετών 1 στα 4 άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου. Σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται οι φοιτητές, τα παιδιά σε κατασκηνώσεις, αλλά και οι στρατιώτες και γι’ αυτό ο εμβολιασμό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο προφύλαξης για τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες.

Ειδικότερα για τους εφήβους, πέρα από τις επιπλοκές και την υψηλή θνητότητα, οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την καθημερινότητα τους. Για τους παραπάνω λόγους, πολλά είναι πλέον και τα πανεπιστήμια (κυρίως σε Αγγλία και Η.Π.Α) που έχουν εισαγάγει τον εμβολιασμό ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης.

Η μηνιγγίτιδα Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη. Παρ’ όλα αυτά στη χώρα μας η ομάδα Β είναι η συχνότερη, με πάνω από 70% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Είναι μια νόσος που μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή και αυτό αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.

Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης όμως, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής ακόμα και ακρωτηριασμό.

Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (περίπου 1 στα 3) αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 10-24 ετών.

Ο εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο προσφέρει την ευρύτερη αναμενόμενη κάλυψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, φτάνοντας το 100% για ηλικίες 0-19 ετών στην Ελλάδα. Φυσικά, εκτός από τα εμβόλια για μηνιγγιτιδόκοκκο, υπάρχουν και άλλα εμβόλια που αφορούν τα παιδιά στην εφηβεία. Δεν πρέπει λοιπόν οι επαγγελματίες υγείας να ξεχνούν να εμβολιάζουν τους εφήβους με  μια επαναληπτική δόση με Διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη -πολιομυελίτιδα , καθώς και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ( HPV).

Share.
Exit mobile version