Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού είναι μια έντονη και αγχώδης κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται ως ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου άγχους, φόβου και δυσφορίας, χωρίς προφανή λόγο, που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και κατά τον ύπνο.

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για διαταραχή πανικού και όχι για μεμονωμένη κρίση πανικού. Στις γυναίκες η συγκεκριμένη διαταραχή είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της κρίσης πανικού διότι εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να παγιωθεί επηρεάζοντας σημαντικά κάθε τομέα της ζωής μας (εργασία, προσωπικές σχέσεις, κοινωνική ζωή). Μπορεί επίσης να επιφέρει κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, κατάχρηση ουσιών αλλά ακόμη και κίνδυνο αυτοκτονίας.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού παρουσιάζονται ξαφνικά και διαρκούν από πέντε λεπτά έως μισή ώρα. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, αν και δεν είναι επικίνδυνα, μπορούν να γίνουν πολύ τρομακτικά, κάνοντας πολλές φορές τον ασθενή να νιώθει ότι παθαίνει έμφραγμα.

Ωστόσο, όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων της θα σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως:

-Ταχυπαλμίες.

-Ζάλη.

-Εξάψεις.

-Έντονο τρέμουλο ή ρίγος.

-Εφίδρωση.

-Ναυτία.

-Στομαχικές διαταραχές ή διάρροια.

-Αίσθημα πνιγμού.

-Πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή και μια ξαφνική αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

-Παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα).

-Έντονα συναισθήματα ανησυχίας, άγχους και φόβου.

-Αποπροσανατολισμός, αίσθηση αποξένωσης από το περιβάλλον.

– Φόβος απώλειας ελέγχου.

-Φόβος /αίσθημα επικείμενου θανάτου.

Για να διαγνωστείτε με κρίση πανικού, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Η συνήθης θεραπεία της διαταραχής πανικού είναι η ψυχοθεραπεία ( Γνωσιακή – Συμπεριφορική) σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία ( αγχολυτικά-αντικαταθλιπτικά) .

Share.
Exit mobile version