Το βιωματικό αυτό πρόγραμμα χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Tech4Disabilities: Συμπεριληπτικός σχεδιασμός μέσω της 3D εκτύπωσης» στοχεύει στην υποστήριξη της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, με έμφαση στους νέους με αναπηρία, τους φροντιστές τους και τους εκπαιδευτικούς τους.

Υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Mataroa και το TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΛΕΠΑΠ Χανίων και τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση για να εκπαιδεύσει άτομα με αναπηρία στη δημιουργία προσαρμοσμένων βοηθητικών αντικειμένων που θα βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή, αυξάνοντας την ανεξαρτησία τους.

Γιατί Τech4disabilities;

Οι οικογένειες των ατόμων με σωματικές αναπηρίες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που συνδέονται με τις καθημερινές δραστηριότητες των αγαπημένων τους. Οι σχεδιαστές προσβασιμότητας και οι κοινότητες κατασκευαστών έχουν αντιμετωπίσει δημιουργικά ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής υποστηρικτικών αντικειμένων, εκμεταλλευόμενοι την απεριόριστη ευελιξία των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το προτεινόμενο έργο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στα μέλη της οικογένειας και στους φίλους των ατόμων με σωματικές αναπηρίες συγκεκριμένη κατεύθυνση, εκπαίδευση, πρακτική εμπειρία και καθοδήγηση στην αποτελεσματική χρήση αρχείων 3d ανοιχτού κώδικα και τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για την οικονομική δημιουργία βοηθητικών αντικειμένων, μαζί με το άτομο που βοηθούν καθημερινά, που είναι κατάλληλα και προσαρμόσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με το πρόγραμμα Tech4Disabilities και μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων οι συμμετέχοντες:

-Εξερευνούν την μεταμορφωτική δύναμη του design και της 3D εκτύπωσης στη δημιουργία εξατομικευμένων λύσεων για διαφορετικές ανάγκες.

-Μαθαίνουν τις βασικές αρχές της 3D σχεδίασης και τις δυνατότητες προσαρμογής αντικειμένων με στόχο την προσβασιμότητα και τη χρηστικότητα.

-Αποκτούν πρόσβαση σε μία μεγάλη αποθήκη τρισδιάστατων σχεδίων για βοηθητικά εργαλεία και αντικείμενα.

-Εκτυπώνουν βοηθητικά αντικείμενα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

-Δημιουργούν μια υποστηρικτική κοινότητα αφιερωμένη στις θετικές αλλαγές και την άρση των περιορισμών.

Αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος

1η Ενότητα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και του σχεδιασμού για το πρόγραμμα “Tech4Disabilities: Inclusive Design through 3D Printing” η διαδικασία ξεκινά με έναν κύκλο σκέψης και χαρτογράφησης ιδεών (brainstorming), κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι ερωτήσεις που θα διερευνηθούν περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ποια αντικείμενα θα ήθελαν να έχουν στην καθημερινότητά τους και δεν έχουν;

-Ποιες καθημερινές δραστηριότητες τους δυσκολεύουν;

Στη συνέχεια, θα εισαχθεί η έννοια των βοηθητικών αντικειμένων (assistive objects) και θα συζητηθεί πώς αυτά μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά το brainstorming. Επιπλέον, θα γίνει μια εισαγωγή στη χρήση και τη λειτουργία των 3D εκτυπωτών, καθώς και στις βασικές αρχές της 3D εκτύπωσης, ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να αποκτήσουν μια πρώτη εξοικείωση με το πώς μπορεί να γίνει η παραγωγή των βοηθητικών αντικειμένων.

2η Ενότητα

Στο δεύτερο στάδιο, θα παρουσιαστούν οι βασικές γνώσεις για τη 3D εκτύπωση (3D Printing 101), όπως πληροφορίες για το πού μπορούν να βρουν οι συμμετέχοντες/ουσες ψηφιακά μοντέλα, πώς να τα προετοιμάσουν για εκτύπωση και τελικά πώς να τα εκτυπώσουν σε έναν 3D εκτυπωτή.

3η Ενότητα

Το τρίτο στάδιο αφορά στην προσαρμογή και την εκτύπωση βοηθητικών αντικειμένων με χρήση 3D εκτυπωτών. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα μάθουν να προετοιμάζουν τα ψηφιακά μοντέλα βάσει των αναγκών που εντοπίστηκαν και να τα εκτυπώνουν, καθώς και να εφαρμόζουν τεχνικές για την προσαρμογή των βοηθητικών αντικειμένων, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά και να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις ανάγκες των χρηστών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα 25-26/5, 1-2/6 και 15-16/6/2024 στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ, στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα).

Η συμμετοχή είναι  δωρεάν, προσφέρει 24 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, τεχνική υποστήριξη και ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων λύσεων μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της ενεργούς συμμετοχής των συμμετεχόντων.

Πότε γίνονται οι εγγραφές: Το Σάββατο 25/5/2024 και ώρα 15:30 – 16:00μμ, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα) και στην Φόρμα Εγγραφής.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3426842.

Share.
Exit mobile version