Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βακτήρια μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με ένα και μόνο φιλί, με το 95% από αυτά τα βακτήρια  να είναι σχετικά ακίνδυνα.

Ωστόσο, ορισμένοι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του φιλιού και να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες, με κυριότερες τις παρακάτω:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, γνωστή και με την ονομασία «νόσος του φιλιού», είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς ωστόσο,περίπου στο 80% των περιπτώσεων, υπεύθυνος θεωρείται ο ιός Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.

Ο ιός Epstein Barr μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με εκκρίσεις του σώματος και κυρίως με στοματικές εκκρίσεις, όπως μέσω του φιλιούή της κοινής χρήσης οικιακών σκευών.

 Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Human PapillomaVirus) είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Σύμφωνα μ έρευνες, το «γαλλικό» φιλί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς τρόπους μετάδοσης του ιού.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να προκαλέσει τόσο καλοήθεις παθήσεις (κονδυλώματα, θηλώματα) όσο και κακοήθεις παθήσεις δηλαδή προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο σε διάφορα όργανα του σώματος.

Επιχείλιος έρπης: Πρόκειται για μια κοινή ιογενή λοίμωξη που εμφανίζεται με τις χαρακτηριστικές φουσκάλες πάνω και γύρω από τα χείλη. O ιός του επιχείλιου έρπητα (HSV-1) μπορεί να παραμένει αδρανής στο σώμα για μεγάλες χρονικές περιόδους, μέχρι να επανενεργοποιηθεί από κάποιο ερέθισμα. 

Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω του φιλιού, με την άμεση δερματική επαφή με τα εξανθήματα και με τη κοινή χρήση οικιακών σκευών.

Τερηδόνα και περιοδοντίτιδα: Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα ανήκουν στις περιοδοντικές νόσους και προσβάλουν τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγεία είναι πιο ευαίσθητα στην ανταλλαγή βακτηρίων κατά τη διάρκεια του φιλιού. 

Σύμφωνα με μελέτες, η μεταφορά των μικροβίων των περιοδοντικών νόσων είναι δυνατόν να συμβεί συχνότερα ανάμεσα στα ενήλικα μέλη μιας οικογένειας ή από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν όλα τα άτομα έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια στην περιοδοντική νόσο. Οι καλές συνήθειες στοματικής είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των περιοδοντικών νόσων.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Πρόκειται για μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Είναι η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας (λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος).

H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής βακτηρίων από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (π.χ. σάλιο ή πτύελα) κατά τη διάρκεια στενής επαφής (π.χ. φιλί ή βήχας) και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Γρίπη: Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του φιλιού αλλά και όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω χεριών, δηλαδή όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Στρεπτόκοκκος  (GAS): Είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου συνήθως μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοή σταγονιδίων από το φτάρνισμα, το βήχα, μέσω του φιλιού ή από μια πληγή, αν πρόκειται για δερματική λοίμωξη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια του φταρνίσματος και του βήχα από άτομο που είναι μολυσματικό σε άλλο άτομο. Επίσης, η άμεση ή έμμεση επαφή με ρινικές ή στοματικές εκκρίσεις από μεταδοτικό άτομο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πρόκειται για μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι  νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, μέσω του φιλιού, μέσω των χεριών αν δεν πλυθούν σωστά μετά τη χρήση τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας σε βρέφος ή μέσω μολυσμένων επιφανειών ή αντικειμένων.

 Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Πρόκειται για ένα βακτήριο το οποίο μολύνει το στομάχι. Υπολογίζεται πως περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από αυτό το βακτήριο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς μεταδίδεται η μόλυνση. Πιστεύουν ωστόσο ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, μέσω του φιλιού, με τη χρήση κοινών οικιακών συσκευών και με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένο από βακτήρια νερό.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Από τα 26 περίπου σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μόνο τέσσερα από αυτά μπορούν να μεταδοθούν ευκολότερα μέσω του φιλιού. Αυτά είναι η βλεννόρροια, η σύφιλη, τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές.

Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του φιλιού είναι μεγαλύτερος αν κάποιος έχει πληγές στο στόμα και η λοίμωξη του συντρόφου είναι ενεργή τη στιγμή της επαφής.

Share.
Exit mobile version