ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Self tests μόνο από τα φαρμακεία, εκτός εάν...

Self tests μόνο από τα φαρμακεία, εκτός εάν...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τέλος έβαλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με παρέμβασή του στις συζητήσεις που αφορούν την τροπολογία σχετικά με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και παρατείνει όλες τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχουν αποφασιστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.3.2020.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου που αναφέρεται στα «Επιπλέον σημεία διάθεσης αυτοδιαγνωστικής διαδικασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID -19 με κρατική μέριμνα» δίνεται η δυνατότητα χορήγησης των self tests και από άλλα σημεία εκτός φαρμακείου, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στον κλάδο καθώς αφενός ο ΕΟΦ ορίζει ότι ως in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα μπορούν να διακινούνται μόνο μέσω των φαρμακείων, αφετέρου ο ΠΦΣ στη συμφωνία που είχε κάνει με το υπουργείο για τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση την αποκλειστική διακίνηση από τα φαρμακεία.

Η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη αναστάτωση που υπήρξε και το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να μη συμφωνήσουν σε κεντρικό επίπεδο να συνεχίσουν αυτή τη διευκόλυνση που εδώ και τρεις μήνες ήδη παρέχουν προς την πολιτεία αλλά και με δεδομένη την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αχαΐας και Αττικής να σταματήσουν τη χορήγηση μετά την 30η Ιουνίου –την οποία πάντως ανακάλεσαν στη συνέχεια- ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει και άλλα κανάλια διανομής των self tests προς τους πολίτες. Προφανώς και δια παν ενδεχόμενο λοιπόν προχώρησε σε αυτή τη διάταξη η οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα με το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας να έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη διάθεση των ιατροτεχνολογικών αυτών προϊόντων από τα φαρμακεία τους για δύο ακόμη μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), ξένισε και προκάλεσε πολλή κουβέντα.

Τα δύο άρθρα αναφέρουν τα εξής:

  1. Στη διάθεση στους δικαιούχους με κρατική μέριμνα, αυτοδιαγνωστικών διαδικασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID -19 οι οποίες προορίζονται για ατομική χρήση χωρίς ανάγκη διενέργειας τους από επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), δύνανται να συμμετέχουν, έως την 30η, 9 2021, «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, εκτός από φαρμακεία, επιχειρήσεις εμπορίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως α) υπεραγορές τροφίμων (super markets) και β) παντοπωλεία. Η διάθεση διενεργείται χωρίς αντίτιμο από τους δικαιούχους. Κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τηρούνται οι ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών δεδομένων και του ν. 4624/2019 (Α’ 137) και κάθε άλλη συναφής ρύθμιση εθνικού δικαίου.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας δύνανται να καθορίζονται η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων και η κυκλοφορία, διάθεση και διανομή των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών σε αυτούς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος λοιπόν, ζήτησε να διευκρινιστεί σαφώς ότι η διάταξη στην ουσία μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του το φαρμακείο ως κανάλι διανομής, ουσιαστικά καθιστώντας τη διάθεση μέσα από άλλα κανάλια μόνο ως λύση ανάγκης.

Συγκεκριμένα η διόρθωση που πρότεινε ο ΠΦΣ είναι «Στην παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ’ αρ. 963/157 28.6.2021 τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, μετά τις λέξεις «καθώς και» προστίθενται οι λέξεις «…όπου οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι αρνούνται τη συμμετοχή τους από…».

Υπάρχει πάντως ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει και δημιουργεί έναν προβληματισμό για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες στις σχέσεις κυβέρνησης και φαρμακοποιών. Αυτό έχει να κάνει με την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της διάταξης που είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία που έχει κάνει η Κυβέρνηση με τον ΠΦΣ ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της συνεχούς εξάπλωσης της «μετάλλαξης δ» του SARS CoV 2 είναι πιθανή. Τι θα γίνει λοιπόν τότε;