NEA

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αντικαθιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ που καταργείται

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αντικαθιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ που καταργείται

Παράταση της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου ζητά ο ΙΣΑ

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη θέση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 14 Αυγούστου.

Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αρμοδιότητα, όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο: «… την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας» και ειδικότερα «την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ήτοι την πρόληψη νόσων, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας».

Σχετικά με τους λόγους ίδρυσης του νέου φορέα για τη δημόσια υγεία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, αναφέρεται: «Η πολυνομία που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνδυασμό με τη μη έκδοση μέχρι σήμερα, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, Εσωτερικού Κανονισμού του Κέντρου, έχουν δημιουργήσει πλείστες δυσχέρειες στη λειτουργία του».

Η διοίκηση του νέου φορέα

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ο οποίος θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και θα αποτελείται από καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του επιστημονικού χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης, ιδίως επιστήμονες υγείας, που μπορούν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού.

Η νομοθετική παρέμβαση επικεντρώνεται στη ρύθμιση εργασιακών ζητημάτων του προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό «κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στο καταργούμενο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., είτε αυτοί υπηρετούν εντός των δομών του είτε με διάθεση σε εξωτερικούς φορείς, ενώ προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την αποφυγή κάθε αιφνίδιας υπηρεσιακής μεταβολής».

Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών

Με δεδομένο πως ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας, το υπουργείο επιχειρεί να χαράξει εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας τονίζει: «Η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και η υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο είναι επιβεβλημένη. Λόγω των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας της Εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αλλά και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν τη συνολική , σε εθνικό επίπεδο, διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων».

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση που άνοιξε στις 14 Αύγουστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου και ώρα 14:00, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

 

ΙΣΑ: Αιτείται παράταση της διαβούλευσης του ν/σ για τον Εθν. Οργανισμό Δημ. Υγείας και το Εθν. Ινστιτούτο Νεοπλασιών

 

Κρίνοντας ότι το χρονικό διάστημα των 10 ημερών για τη διαβούλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος είναι πολύ σύντομο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) ζήτησε, με επιστολή του στις 16 Αυγούστου, από τον υπουργό Υγείας παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε δημόσια διαβούλευση από τις 14 Αυγούστου μέχρι τις 24 Αυγούστου τίθεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά την κατάργηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και την σύσταση στη θέση του ενός νέου φορέα με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών.

Λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος, ο ΙΣΑ δια της παρούσης αιτείται όπως δοθεί παράταση για τη διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υψίστης σημασίας, ως τις 15/9/2018, προκειμένου να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας».