ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Το πόρισμα - καταπέλτης, το... εικόνισμα και τα ερωτηματικά που δημιουργεί η μη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Το πόρισμα - καταπέλτης, το... εικόνισμα και τα ερωτηματικά που δημιουργεί η μη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η τήρηση σιγής ιχθύος από πλευράς της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το site dikastiko.gr, την Τετάρτη 28/11 το απόγευμα και αφορά τα πεπραγμένα του Συλλόγου για την περίοδο 2011-2017 και ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες.

Το dikastiko.gr κάνει λόγο για πόρισμα – φωτιά που μεταξύ των άλλων αναφέρεται σε απευθείας επαναλαμβανόμενες αναθέσεις συμβάσεων με αναδόχους τα ίδια πρόσωπα, σε συγκεκριμένες εταιρείες, σε   αμοιβές, αποζημιώσεις και λοιπές πάσης φύσεως χρηματικές παροχές προς τα μέλη του Δ.Σ. και τους εξωτερικούς συνεργάτες με οιαδήποτε σχέση ή σύμβαση (υπηρεσιών ή έργου), από 1.1.2013 έως τον Ιούλιο του 2018 που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, καταβάλλονταν παρανόμως, εκτός του συστήματος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, σε δαπάνες που εκτελέσθηκαν- εκκαθαρίστηκαν χωρίς τα προβλεπόμενα χρηματικά εντάλματα πληρωμής να υπογράφονται προηγουμένως από όλα τα αρμόδια πρόσωπα –πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία του ΔΣ- και με ορισμένες περιπτώσεις να μην υπογράφονται καθόλου.

Ακόμη γίνεται αναφορά σε καταβολή δαπανών οδοιπορικών, εξόδων παράστασης Προέδρου και αποζημιώσεων πάσης φύσης μελών του Δ.Σ. χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη της προβλεπόμενης προηγούμενης απόφασης τακτικής Γ.Σ. περί καθορισμού του ποσού των αντίστοιχων αποζημιώσεων/εξόδων κίνησης/οδοιπορικών, η μη ανάρτηση ανελλιπώς και αμελλητί όλων των –κατά τον ν.3861/2010- αναρτητέων πράξεων στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με συνέπεια την εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών χωρίς να πληρούται η εκ του νόμου τιθέμενη προϋπόθεση ισχύος της απαιτούμενης για τη σχετική εκταμίευση πράξης όπως και τη μη ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πράξεων ανάθεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου ενώ δεν προκύπτει η έκδοση και ανάρτηση σχετικών Προσκλήσεων-Διακηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και αποφάσεων ορισμού Επιτροπών Αξιολόγησης προσφορών ή παρακολούθησης καλής εκτέλεσης των αναθετουσών υπηρεσιών ούτε περίληψη των συμβάσεων.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, αναφέρουν οι ελεγκτές, «από τον ΠΦΣ, κατά το ελεγχόμενο διάστημα, διενεργούνταν επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών ή έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, σε αρκετές περιπτώσεις στα ίδια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με διαδοχικές συμβάσεις προϋπολογισθέντων κονδυλίων που υπερέβαιναν για τον καθένα τις 20.000€ ετησίως, χωρίς να προκύπτει ότι πληρούνταν τουλάχιστον οι όροι διαφανούς και χρηστής διοίκησης…»

Ειδική μνεία τέλος κάνουν οι ελεγκτές στις δύο μονοπρόσωπες–μονομετοχικές Ανώνυμες Εταιρείες του Συλλόγου τις ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ & ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ οι οποίες συστάθηκαν με σκοπό τη διαχείριση ή την αξιοποίηση της περιουσίας του. Όπως σημειώνουν παρέκκλιναν του σκοπού που προβλέπει ο νόμος καθώς και λοιπών διατάξεων του κανονιστικού πλαισίου.

Απέναντι σε όλες αυτές τις σοβαρές διαπιστώσεις και ενώ ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω αγώνων για σοβαρά ζητήματα (δες εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ) και επομένως οτιδήποτε πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της ηγεσίας του πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η μόνη αντίδραση που έχει υπάρξει απέναντι σε όλα αυτά –τα οποία, σημειωτέον, αγγίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων που σήμερα συνδιοικούν αλλά και τον κ. Κώστα Λουράντο που ήταν πρόεδρος του ΠΦΣ την τριετία 2015-2017- προήλθε από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Ανδρέα Σοφιαννόπουλο ο οποίος ήταν Β' Αντιπρόεδρος στην προηγούμενη διοίκηση (Λουράντου).

Ο κ. Σοφιαννόπουλος λοιπόν σε ανάρτησή του στο facebook με τίτλο «Το πόρισμα και το εικόνισμα» θέτει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα κατηγορώντας τη διοίκηση του ΠΦΣ για τον τρόπο χειρισμού του θέματος μιλώντας χαρακτηριστικά για «ηθική σπίλωση» την οποία όπως λέει «δεχόμαστε όλοι, δίκαιοι και άδικοι, εξ αιτίας της διεστραμμένης μυστικοπάθειας που διέπει όλο το πλέγμα διοίκησής τους».

Στην ανάρτησή του ο κ. Σοφιανόπουλος αναφέρει τα εξής:

«ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ

 

Στην τελευταία Γ.Σ του Π.Φ.Σ έγινε λόγος για το περίφημο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στον Πανελλήνιο.

Εκεί ζήτησα να γίνει ενημέρωση της Γ.Σ και να κοινοποιηθεί το πόρισμα τουλάχιστο στους εκλέκτορες , αλλά έλαβα απάντηση ότι το πόρισμα είναι λέει ..άκρως εμπιστευτικό και απόρρητο, ιερό σαν ...εικόνισμα και δεν μπορούμε να μάθουμε τι λέει .Άφησαν δε να εννοηθεί πως ούτε και τα μέλη της διοίκησης γνωρίζουν τι λέει το πόρισμα!!!!, ίσως μόνο ο πρόεδρος!!!!
σε επίμονη δεύτερή μου παρέμβαση πως επιθυμώ να λάβω γνώση σε ότι αφορά το χρόνο της δικής μου θητείας , έλαβα εκ νέου αρνητική απάντηση.

Τελικά το πόρισμα ήταν τόσο απόρρητο που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , και άρχισαν οι σπέκουλες και τα ...μαμουνιάσματα.
Οι ευθύνες της διοίκησης Π.Φ.Σ είναι μεγάλες για την ηθική σπίλωση που δεχόμαστε όλοι, δίκαιοι και άδικοι , εξ αιτίας της διεστραμμένης μυστικοπάθειας που διέπει όλο το πλέγμα διοίκησής τους.

Στο όλο concept πρέπει να σημειώσω ότι εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2019, ζήτησα ενημέρωση για το τι ακριβώς χρειάζεται και τι προσφέρει ο νέος manager που προσέλαβαν με αμοιβή γύρω στα 1600e μηνιαίως αν δεν κάνω λάθος, και ο οποίος συμμετέχει με άποψη και λόγο στα Δ.Σ !!!!αλλά παρά τις τρείς φορές που επέμεινα δεν αισθάνθηκαν την ευθιξία να απαντήσουν

Για να προλάβουμε έστω και στο και πέντε σενάρια και φημολογία , είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να δοθεί στο φως το πόρισμα ΑΜΕΣΑ και να τερματιστεί αυτή η λογική της δήθεν ελιτίστικης σιωπής του προεδρείου , εκτός....αλλά δεν θέλω να το πιστέψω.

Υ.Γ Στο θέμα της Ε.ΤΕ.ΣΤΑ παραπέμπω στην πρώτη μου ομιλία ως αντιπρόεδρος στον Π.Φ.Σ , 6/12/2014, που υπάρχει στο youtube για όποιον επιθυμεί να μάθει ποιοί έλεγαν την αλήθεια από την αρχή. γιατί όλοι μαζί δεν τα ....κάναμε».