Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξηγεί τους λόγους αντίδρασης των φαρμακοποιών

Σαφέστατο είναι το ερώτημα που θέτει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews για το ζήτημα που έχει προκύψει ύστερα από την κίνηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στα τέλη Ιουλίου να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας μετακύλιση του clawback  των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία.

Ο κ. Βαλτάς επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή ουσιαστικά δεν αφορά το σύνολο των εταιρειών που είναι μέλη του ΣΕΙΒ εξηγεί γιατί οι φαρμακοποιοί αντιδρούν.

«Υπάρχει μία τεράστια διαφωνία μέσα στους κόλπους του οργάνου εκπροσώπησης αυτών των εταιρειών. Όταν δε οι εταιρείες που διαφωνούν με την επίσημη θέση του οργάνου διακινούν το μεγαλύτερο μέρος, τα ¾ των αναλωσίμων διαβήτη στη χώρα μας το θέμα που προκύπτει είναι τελικά ποιοι και γιατί είναι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης για την μετακύλιση του clawback στα φαρμακεία», αναφέρει.

Όπως εξηγεί «για τον ΠΦΣ οι ταινίες μέτρησης σακχάρου είναι ακριβώς όπως τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση καθόσον είναι γνωστό, όπως αναφέρουμε και στην επιστολή μας ότι ναι μεν ο συνταγογράφος γιατρός δεν συνταγογραφεί το όνομα της ταινίας σακχάρου αλλά στους νέους ασθενείς η συνταγή με τα αναλώσιμα σακχάρου συνοδεύεται πάντα από τη συσκευή μέτρησης σακχάρου που δίνει ο γιατρός στον ασθενή την οποία χορηγεί η εταιρεία δωρεάν. Επομένως ο φαρμακοποιός δεν επιλέγει την ταινία μέτρησης καθώς είναι υποχρεωμένος να διαθέσει την ταινία που επιλέγει και προτείνει ο γιατρός. Είναι όπως τα φάρμακα που ο γιατρός συνταγογραφεί μεν τη δραστική ουσία αλλά στα σχόλια υποδεικνύει συγκεκριμένο σκεύασμα. Οι φαρμακοποιοί την ταινία μέτρησης σακχάρου τη θεωρούν ένα εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό σκεύασμα που αποκλειστικά διατίθεται από τα φαρμακεία και για το οποίο σωστά ο νομοθέτης αποφάσισε να υπάρχει clawback που να το επιβαρύνεται η εταιρεία που διαθέτει το σκεύασμα αυτό στα φαρμακεία. Μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες αυτές πέραν της ενημέρωσης των γιατρών για τις ταινίες που η κάθε μία διαθέτει, πέρα από τους μετρητές, όπως γνωρίζετε, αναλαμβάνουν τη συμμετοχή των γιατρών σε επιστημονικά συνέδρια νομίμως, όπως γίνεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα που επιβαρύνονται εκείνες το clawback».

Το θέμα για τον κ. Βαλτά είναι ότι «στην ουσία δεν υπάρχουν επιχειρήματα για τη μειοψηφία των μελών του ΣΕΙΒ καθώς όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα οι εταιρείες που αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας και διαφωνούν με την πρόταση του Συνδέσμου, κατέχουν το 70-80% της αγοράς».

«Για εμάς», συνεχίζει, «δεν έχει καμία σχέση το ιατροτεχνολογικό προϊόν που λέγεται “ταινία μέτρησης σακχάρου“ με άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως τα ορθοπεδικά είδη, ζώνες, κηδεμόνες, αναπηρικά αμαξίδια, ιατρικές κλίνες κλπ για τα οποία ο πάροχος επιβαρύνεται με το clawback».

Καταλήγοντας ο κ. Βαλτάς συνοψίζει λέγοντας τα εξής: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απάντησε με αυστηρό τρόπο σε μεθοδεύσεις κάποιων εταιρειών κατονομάζοντάς τες για να τις γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, εταιρείες που σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν προκαλούν προκλητή ζήτηση. Όμως θα πρέπει να καταλάβουν οι εταιρείες αυτές ότι όπως με το φάρμακο πληρώνουν clawback έτσι πρέπει να κάνουν και με τις ταινίες μέτρησης σακχάρου καθώς πρόκειται για το μοναδικό ιατροτεχνολογικό υλικό το οποίο επί της ουσίας συνταγογραφείται από τον γιατρό, με έμμεσο τρόπο, όπως συμβαίνει με ένα γενόσημο φάρμακο. Ο ΠΦΣ απορρίπτει τα παιχνίδια και τις μεθοδεύσεις αυτών των λίγων εταιρειών σε βάρος των ασθενών και του δημοσίου χρήματος».

Share.
Exit mobile version