Χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ το συνολικό κόστος για τον καρκίνο στη χώρα μας
Το συνολικό κόστος για τον καρκίνο στη χώρα μας σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ξεπερνά τα 2 δισεκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί ανά κάτοικο σε 229 ευρώ και είναι το χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ.
Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι ένταξης νέων καινοτόμων θεραπειών στο θετικό κατάλογο, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης συνολικά, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στις αρχές του 2023. Έκτοτε όμως επειδή έχουν μηδενιστεί πολλές εκκρεμότητες εκτιμάται ότι η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες χώρες στον κόσμο στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (Health Technology Assessment HTA). Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε το μέλος της Επιτροπής HTA, Διδάσκων οικονομικών της υγείας, ΕΚΠΑ (ΜΒΑ Πανεπιστημίου Αθηνών) Αθανάσιος Χαντζάρας, κατά την ομιλία του στο 9th Cancer Conference και στην ενότητα «Ο Καρκίνος μετά τη Διάγνωση: Στρατηγικές και Εργαλεία Αντιμετώπισης».
Από το συνολικό κόστος του καρκίνου το 47% αφορά τα άμεσα κόστη
Όπως ανέφερε ο κ. Χαντζάρας από το συνολικό κόστος του καρκίνου το 47% αφορά τα άμεσα κόστη και σε αυτά το μερίδιο των θεραπειών συνεχώς αυξάνεται. «Μάλιστα για το 2023 έχει εκτιμηθεί να αφορά το 37%. του συνολικού άμεσου κόστους περίθαλψης για τον καρκίνο. Και η τάση είναι συνεχώς αυξανόμενη». Από την άλλη η αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. «Και σε αυτό θα βοηθήσει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ο οποίος θα τυποποιήσει τις κλινικές αξιολογήσεις, οι οποίες πλέον θα γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνονται υπόψιν τα μη κλινικά στοιχεία, όπως είναι τα οικονομικά και θα λαμβάνονται φυσικά οι αποφάσεις. Κάτι που υποχρεώνει τις εθνικές αρχές να προσαρμόσουν την νομοθεσία και το ΗΤΑ σύστημα τους στις Ευρωπαϊκές επιταγές. Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργείο υγείας έχει πετύχει να εξασφαλίσει την τελική υποστήριξη της ΕΕ και του ΠΟΥ, προκειμένου να βελτιστοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΗΤΑ στην Ελλάδα».
Το μέλος της επιτροπής ΗΤΑ επισήμανε ακόμη ότι στη χώρα μας η πιθανότητα θετικής γνωμοδότησης (με ή χωρίς περιορισμούς) για νεοπλασματικούς παράγοντες είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι από το 2018 έως τις αρχές του 2023 από τις 217 γνωμοδοτήσεις που αφορούσαν σε νέες δραστικές ουσίες, οι 86 επρόκειτο για νεοπλασματικούς παράγοντες.
Το κόστος καινοτομίας κυμαίνεται από 113 εκατ έως 6 δισεκ ευρώ
Το συνολικό κόστος του καρκίνου το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο το άμεσο ιατρικό όσο και τα έμμεσα κόστη για τα επόμενα 30 χρόνια στον κόσμο, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25,2 δισεκ. δολάρια, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με έναν ετήσιο φόρο μισής με μίας μονάδας στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ανέφερε ο Αθανάσιος Χαντζάρας, για να τονίσει στη συνέχεια ότι πέντε τύποι καρκίνου θα αντιπροσωπεύσουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου κόστους της νόσου μεταξύ 2020-2050 : 1.τραχείας,βρόγχων και πνεύμονα, 2. παχέος εντέρου και ορθού 3. στήθους .4 συκωτιού 5. λευχαιμία.
Η οικονομική επιβάρυνση του καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά χωρίς φθηνότερες θεραπείες και καλύτερη πρόληψη, είπε ο κ. Χαντζάρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κόστος καινοτομίας είναι πάρα πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 113 εκατ. έως 6 δισεκ.