Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποστολής ενημερωτικών SMS από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω», με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου ή των προ-καρκινικών αλλοιώσεων.
Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι των προληπτικών εξετάσεων λαμβάνουν τα παραπεμπτικά τους μέσω άυλης συνταγογράφησης. Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο για τη συγκεκριμένη δράση φαρμακείο και να προμηθευτούν το self-test χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ήδη έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία τα δωρεάν τεστ ανίχνευσης του καρκίνου παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων τηρούνται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη και οι πολίτες ενημερώνονται από τον ιατρό-γαστρεντερολόγο ο οποίος διενήργησε την εξέταση για τα αποτελέσματα και τα ευρήματα.
Προϋπόθεση για την προμήθεια self -test είναι οι πολίτες να μην έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιο από τα παρακάτω νοσήματα: αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ή με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.
Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου περιλαμβάνει:
• Δωρεάν προμήθεια self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο.
• Δωρεάν προμήθεια δεύτερου self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτου.
• Δωρεάν επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test.
• Δωρεάν προμήθεια καθαρτικού από το Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης.
• Δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης από Γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου. Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης γίνεται αφαίρεση όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
Τόσο οι προληπτικές εξετάσεις όσο και η κλινική εξέταση που περιλαμβάνονται στη Δράση πραγματοποιούνται, σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Πάροχοι).
Οι πολίτες μπορούν να βρουν πλήρη λίστα στο https://colon.gov.gr/synergazomena-farmakeia-kai-kentra-dienergeias-exetaseon/.
Τεστ ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου: Εύκολο, γρήγορο και σωτήριο!
Τα self-test ή αλλιώς τα τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και αρκετά αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα. Αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο διεθνώς προτεινόμενο βήμα ελέγχου ομάδων ασυμπτωματικών πολιτών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το συγκεκριμένο τεστ αναζητά το «κρυφό» αίμα στο έντερο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και οι πολύποδες αιμορραγούν χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Το τεστ ανίχνευσης έχει την ικανότητα να εντοπίζει τις μικροσκοπικές ποσότητες του «κρυμμένου» αίματος στις κενώσεις του εντέρου.
Πώς γίνεται το τεστ
Τα self – tests γίνονται εύκολα στο σπίτι, με δείγμα κοπράνων στο ειδικό δοχείο και στη συνέχεια με την τοποθέτησή τους στο αντιδραστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα του τεστ εμφανίζεται σε περίπου 8 λεπτά και όχι περισσότερο.
Απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση κοπράνων;
Δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί πριν την εφαρμογή του τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.
Πώς «διαβάζεται» το τεστ
Το τεστ θα δώσει τρεις πιθανές απαντήσεις:
ΘΕΤΙΚΟ: Εμφανίζονται δύο ξεχωριστές γραμμές, η μία γραμμή στην περιοχή ελέγχου (C) και η άλλη γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T). Ακόμα και αν η γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T) είναι αχνή το αποτέλεσμα αξιολογείται ως θετικό.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Εμφανίζεται μια γραμμή στην περιοχή ελέγχου (C) χωρίς να εμφανίζεται γραμμή στην περιοχή δοκιμής (T).
ΑΚΥΡΟ: Δεν εμφανίζονται καθόλου γραμμές ή δεν εμφανίζεται η γραμμή ελέγχου (C). Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επαναλάβετε τη δοκιμή με ένα νέο τεστ.
Τι συμβαίνει εάν το test είναι θετικό;
Περίπου 2 στα 100 άτομα (περίπου 2%) έχουν μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή θετικό αποτέλεσμα στη δοκιμή. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης ανιχνεύτηκαν στα κόπρανα. Ένα θετικό αποτέλεσμα ΔΕΝ σημαίνει πάντα καρκίνο του εντέρου καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αίμα στα κόπρανα που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο όπως πολύποδες του παχέος εντέρου, έλκος στομάχου, αιμορροΐδες, πρωκτικές ρωγμές κ.ά.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self-τest, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση και κατόπιν, εφόσον χρειάζεται, να προχωρήσουν στην διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Να σημειωθεί ότι από τα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, 1.000 έχουν βγει θετικά βάση στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Πού δηλώνεται το θετικό τεστ;
Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό ο πολίτης θα πρέπει να δηλώσει τη θετικότητα του τεστ στο φαρμακείο. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα δηλώσει το θετικό αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ. Η δήλωση μεταφέρεται στα κεντρικά και 2-3 ημέρες αργότερα ο πολίτης θα λάβει σχετική ειδοποίηση που θα τον ενημερώνει για την δωρεάν επίσκεψη που θα ακολουθήσει στον γαστρεντερολόγο.
Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα;
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες.
Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε ότι, το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύει τη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου γιατίορισμένοι καρκίνοι του εντέρου δεν αιμορραγούν ή αιμορραγούν ελάχιστα ή λίγες φορές.
Επομένως, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο καρκίνος του εντέρου ή ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ καρκίνος του εντέρου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου να διεξάγεται ανά 1-3 χρόνια.
Τι γίνεται με όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; Αρκεί το self-test προσυμπτωματικού ελέγχου;
Όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, «εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή κληρονομικού καρκινικού συνδρόμου, τότε έχετε υψηλότερο κίνδυνο και ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σεπροσυμπτωματικό έλεγχο ακόμα και πριν από την ηλικία των 45 ετών.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος αναγκαίο να περιλαμβάνει τη κολονοσκόπηση, δεν ανιχνεύει μόνο τον καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψή του. Η κολονοσκόπηση επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν πολύποδες, ώστε να τους αφαιρέσετε προτού μετατραπούν σε καρκίνο.
Ένα από τα ανησυχητικά πράγματα που έχουμε δει με ασθενείς κάτω των 50 ετών είναι ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου αφότου έχουν συμπτώματα για αρκετό καιρό. Και, μερικές φορές, όταν τα συμπτώματα αναφέρονται στους γιατρούς τους, συχνά αποδίδονται σε αιμορροΐδες ή άλλες καλοήθεις παθήσεις.
Ποια συμπτώματα να προσέχετε:
• Την αιμορραγία από το ορθό.
• Τις αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου (π.χ. δυσκοιλιότητα και διάρροια).
• Το κοιλιακό άλγος.
• Την ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Πρέπει πραγματικά να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς ώστε να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νεότερους ανθρώπους και εάν κάποιος έχει σχετικά συμπτώματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να κάνει περαιτέρω αξιολόγηση».
Όλο και περισσότερα φαρμακεία στη δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Υπ. Υγείας: Απολύτως αξιόπιστα τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου