Σκοπός της ημερίδας είναι η κατανόηση της σημασίας της πρώιμης παρέμβασης και της έγκαιρης διάγνωσης πιθανών αναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη υψηλού κινδύνου.
Η Συζωή – Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν σε συνεργασία επιστημονική ημερίδα με θέμα«Έγκαιρη Διάγνωση – Πρώιμη Παρέμβαση σε βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες», το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 09:00 – 13:30, στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας – Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 49.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι δωρεάν, με απαραίτητη προεγγραφή ή εγγραφή στη γραμματεία την ημέρα διεξαγωγής της ημερίδας. Η ημερίδα απευθύνεται σε ιατρούς – παιδιάτρους (παιδονευρολόγους, αναπτυξιολόγους νεογνολόγους), παιδοοφθαλμιάτρους, παιδοψυχιάτρους – θεραπευτές, ειδικούς ψυχικής υγείας, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, και άλλους επιστήμονες, αλλά και σε γονείς.
Σκοπός της ημερίδας είναι η κατανόηση της σημασίας, τόσο της πρώιμης παρέμβασης, απαραίτητη για τη μελλοντική ανάπτυξη και κατάκτηση του μέγιστου των δεξιοτήτων του παιδιού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, όσο και της έγκαιρης διάγνωσης και ανίχνευσης πιθανών αναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη υψηλού κινδύνου, που θα οδηγήσει στον άμεσο σχεδιασμό του ατομικού πλάνου παρέμβασης και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας στην προώθηση της πρώιμης παρέμβασης.
Παράλληλα θα τονιστεί ο σημαντικός ρόλος των καινοτόμων παρεμβάσεων που εφαρμόζονται στον περιβάλλον της Συζωής, η διαδικασία ένταξης στην πρώιμη εκπαιδευτική και θεραπευτική παρέμβαση και ο ρόλος των γονέων στο ολιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται.
Ο καίριος ρόλος της πρώιμης παρέμβασης
Η πρώιμη παρέμβαση περιλαμβάνει μια σειρά από διεπιστημονικές υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται σε παιδιά της πρώτης παιδικής ηλικίας, με στόχο να προωθήσουν την ψυχική υγεία και την ευημερία τους, να ενισχύσουν τις αναδυόμενες ικανότητές τους, να ελαχιστοποιήσουν τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις, να αποκαταστήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπάρχουσες ή αναδυόμενες αναπηρίες, να αποτρέψουν λειτουργική επιδείνωση των δυσκολιών και να προωθήσουν τη γονεϊκή και τη συνολικότερη οικογενειακή λειτουργία.
Οι στόχοι αυτοί επιτυχάνονται προσφέροντας εξατομικευμένες, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τα παιδιά σε συνδυασμό με παράλληλη υποστήριξη για τις οικογένειές τους.