Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το 2023 είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Η φυματίωση αναβιώνει ως η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, επηρεάζοντας περίπου 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων φυματίωσης από το 1995, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών και σύγχρονων διαγνωστικών τεστ, η φυματίωση παραμένει μια εξαιρετικά σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια. Επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και εξαπλώνεται μέσω του αέρα, του βήχα, του φτερνίσματος και του σάλιου. Η μόλυνση μπορεί να προληφθεί και συνήθως θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Εάν αντιμετωπιστεί, οι περισσότεροι ασθενείς θα επιβιώσουν.
Παρόλα αυτά, συνολικά 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση το 2023, επαναφέροντας τη νόσο στην κορυφή της λίστας με τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα παγκοσμίως, μια πρωτιά που είχε χάσει από την COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας.
« Η φυματίωση ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα και η έκθεση του ΠΟΥ δίνει δύο σημαντικά μηνύματα: Ναι, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ διαγνώστηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση, κάτι που είναι καλό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ακόμη και με τη θεραπεία οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν παρατηρούμε μείωση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Δρ Rein Houben, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM). Ο Δρ Houben ηγείται της εργασίας που φαίνεται να κατανοεί πόσο σημαντική είναι η ασυμπτωματική φυματίωση στη μετέπειτα μετάδοση. Το επιστημονικό έργο της ομάδας του τροφοδοτεί τις δραστηριότητες του ΠΟΥ στη φροντίδα και την παρακολούθηση της φυματίωσης σε όλο τον κόσμο.
Ανθεκτική φυματίωση, μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ανθεκτική φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση εκτιμάται ότι επηρέασε το 2023 περισσότερους από 400.000 ανθρώπους. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για την πολυανθεκτική ή την ανθεκτική στη ριφαμπικίνη φυματίωση (MDR/RR-TB) έχουν φτάσει πλέον το 68%. Ωστόσο, από τα 400.000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν αναπτύξει MDR/RR-TB, μόνο το 44% διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε το 2023.
Αντίσταση στα φάρμακα μπορεί να αναπτυχθεί όταν γίνεται κακή χρήση των φαρμάκων κατά της φυματίωσης, είτε μέσω εσφαλμένων συνταγών, είτε μέσω ασθενών που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία είτε λόγω φαρμάκων κακής ποιότητας.
Σε ποιες χώρες σαρώνει η φυματίωση
Οι παγκόσμιες προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας της φυματίωσης έχουν σώσει περισσότερες από 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000. Ωστόσο, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη σοβαρή αναπνευστική ασθένεια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φυματίωση εξακολουθεί να πλήττει κυρίως ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον δυτικό Ειρηνικό. Η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.
«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να αρρωσταίνει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξωφρενικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για την πρόληψή της, την ανίχνευσή της και τη θεραπεία της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΠΟΥ, London School of Hygiene & Tropical Medicine