Διακεκριμένοι χειρουργοί και ογκολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παίρνουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου «Innovation in Surgery & Oncology 2024 – A European Forum in Greece» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης ογκολογικών παθήσεων του ήπατος, παγκρέατος, παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου και άλλων να αποτελούν το βασικό αντικείμενο του συνεδρίου.
Ο Αλέξανδρος Γιακουστίδης πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρος καθηγητής και γιατρός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μιλώντας για το συνέδριο αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αναπτύσσουν σήμερα όλες τις καινοτομίες πάνω στη χειρουργική και την ογκολογία αλλά και σε όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη χειρουργική και την ογκολογία.
«Είναι μεγάλη η σημασία που δίνεται στη λεπτομέρεια όσον αφορά στην ογκολογική προσέγγιση και πως πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τον κάθε ασθενή μερικές φορές ξεχωριστά. Η ελάχιστη επεμβατική χειρουργική μέσω της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής και ο μεγάλος ρόλος που παίζει ήδη και θα παίξει και στο μέλλον είναι από τα θέματα που αναπτύσσονται στις συζητήσεις μας. Ένα πολύ σημαντικό όφελος είναι ότι κάνοντας το χειρουργείο γρήγορα, εύκολα και αναίμακτα στην επεμβατική προσέγγιση, επιστρέφει γρήγορα ο ασθενής ή πηγαίνει στον ογκολόγο για να ξεκινήσει η χημειοθεραπεία ή άλλη θεραπεία πιο γρήγορα, άρα το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι καλύτερο και ξεκινά η θεραπεία πιο άμεσα. Για να γίνονται όλα αυτά, πρέπει να έχουμε όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και στη Θεσσαλονίκη τα έχουμε, ειδικά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο», σημειώνει ο κ. Γιακουστίδης.
Ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου Δημήτρης Γιακουστίδης, καθηγητής χειρουργικής στο ΑΠΘ, διευθυντής της 5ης χειρουργικής στο ιατρικό διαβαλκανικό, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο συνέδριο παρουσιάζονται όχι μόνο νέες καινοτόμες μέθοδοι στη χειρουργική, αλλά και νέα φάρμακα και νέες θεραπείες για την ογκολογία. «Στόχος του συνεδρίου είναι να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης όσον αφορά στις νέες τεχνικές και τη βελτίωση των γνώσεων στις τρέχουσες εξελίξεις της Χειρουργικής και της Ογκολογίας», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Νικόλαος Βάσσος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι έχει μια μεγάλη συμβολική σημασία το συνέδριο της Θεσσαλονίκης, καθώς διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν και παρουσιάζουν όλες τις εξελίξεις της ογκολογίας.
«Είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα που λαμβάνει την επίσημη υποστήριξη και έγκριση από την ευρωπαϊκή εταιρεία χειρουργικής ογκολογίας. Το κομμάτι αυτό είναι σημαντικό καθώς αντανακλάται πάνω του η θέση που έχει πλέον η ελληνική χειρουργική ιατρική στην ευρωπαϊκή κοινότητα, που χαρακτηρίζεται από την καινοτομία που εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις και στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών με την τεχνολογική έρευνα, τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τη διεπιστημονική αντιμετώπιση ασθενών» σημειώνει ο κ. Βάσσος
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξήχθη ανοιχτός διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος 35 φοιτητές ιατρικής. Ένας από αυτούς διακρίθηκε και θα μεταβεί για έναν εκπαιδευτικό μήνα στο Royal Marsden στο Λονδίνο, ένα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα της Ευρώπης, υπό την επίβλεψη του Professor Long Jiao, καθηγητή στο Imperial College. Η χρηματοδότηση της υποτροφίας θα καλυφθεί από τον Παύλο Γλύξμπουργκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ