Την δημιουργία νομοθετικής ρύθμισης μέσα στο επόμενο έτος για την ανάπτυξη μακροχρόνιας φροντίδας των χρονίως πασχόντων, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξήγγειλε ο υφυπουργός υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, από το βήμα του 13ου Πανελληνίου συνεδρίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Όπως τόνισε η συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πιεστική, καθώς, όπως επισήμανε, στη χώρας μας ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ τραυματισμένος. «Υπάρχει ένα νομικό καθεστώς, το οποίο έχει δύο τρείς διαφορετικές πηγές προέλευσης και ιστορικής εξέλιξης, που δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα και κατ ουσίαν αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Συνοχής και του Υπουργείου Υγείας με τρόπους που δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συγκλίνοντες. Είναι απολύτως σαφές ότι η μακροχρόνια φροντίδα κινείται πάνω στις εξής βάσεις: πρώτον, στη διαπίστωση του βαθμού αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης. Δεύτερο είναι το επίπεδο το οποίο προσδιορίζει την ποσότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι η ύπαρξη ή όχι υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος και τρίτο φυσικά και αυτό είναι καθοριστικό, είναι η διάγνωση».
Ημερήσια φροντίδα σε πρώτη φάση
Ο κ. Βαρτζόπουλος θέλοντας να σκιαγραφήσει το σχεδιασμό που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα στο σπίτι. « Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει οικονομική υποστήριξη. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση των φροντιστών στο σπίτι. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη στην απόκτηση τεχνικών μέσων που χρειάζονται για τη μακροχρόνια φροντίδα, αλλά από τα ελαφρά και μετά περιστατικά ανικανότητας, αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, είναι προφανές ιδίως όσο επιδεινώνεται η κατάσταση στο σπίτι ,ότι θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση ουσιαστική όσον αφορά την στεγαστική υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, σε πρώτη φάση, ημερήσιας φύσεως σε δεύτερη φάση συνολικής, δηλαδή σε ιδρύματα σε μονάδες, οι οποίες θα αναλαμβάνουν την υποστήριξη τους, ανάλογα με τη βαρύτητα».
Σε στάδιο προκήρυξης πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης
Πιστεύουμε ότι μαζί με την Υπουργό Συνοχής και οικογένειας θα μπορέσουμε εντός του 2025 να κάνουμε μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία είπε ο κ. Βαρτζόπουλος. «Εκεί νομίζω θα μας βοηθήσει πάρα πολύ αυτό που νομοθετήσαμε πριν από μερικούς μήνες και το οποίο το έχουμε στο στάδιο της προκηρύξεως. Τη δημιουργία δηλαδή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και θεραπευτικής συνέχειας ψυχικών παθήσεων. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα διασυνδέει την ΗΔΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε ο διαχειριστής να έχει μία πλήρη εικόνα της νόσου, της φαρμακευτικής αγωγής, του τόπου κατοικίας, του αριθμού και της διάρκειας των νοσηλειών, του ποσοστού αναπηρίας, όπως διαπιστώνεται από τα ΚΕΠΑ, αλλά και της υπάρξεως ή όχι επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ. Με όλα αυτά τα στοιχεία ο ασθενής θα μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτή την αλυσίδα της μακροχρόνιας φροντίδα και να αποφασιστεί από αυτούς οι οποίοι θα χειρίζονται τον κάθε άνθρωπο τι είναι πιο σωστό και τι είναι πιο ωφέλιμο για αυτόν».