«Δεν θα σας πω ψέματα. Η αναμονή στα ΤΕΠ, μπορεί να φτάσει και τις 10 ώρες». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Υγείας περιέγραψε την Τετάρτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την οποία βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που επισκέπτονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Οι παθογένειες του ΕΣΥ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αποτυπώνονται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας και οι οποίες κατατάσσουν τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ψηλά στη λίστα με τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Η πίεση που ασκείται πλέον στην κυβέρνηση για να προωθήσει τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ γίνεται όλο και πιο έντονη και αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO τον Δεκέμβριο για λογαριασμό των Παραπολιτικών. Στην ερώτηση ποιες αλλαγές θα θέλατε να δείτε να πραγματοποιούνται το 2025 η δημοφιλέστερη απάντηση με ποσοστό που έφτασε το 88,8% ήταν η βελτίωση του Συστήματος Υγείας! Ακολουθεί ο περιορισμός της ακρίβειας με 85,8%, η καταπολέμηση της διαφθοράς με 73%, η ενίσχυση της Παιδείας 66,6% και η διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων – κλιματική αλλαγή με 46,3%.
Τι προβληματίζει τους πολίτες για το ΕΣΥ
Ο προβληματισμός των πολιτών για το ΕΣΥ αποτυπώθηκε και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για τον Δεκέμβριο και η οποία κατατάσσει τη λειτουργία στη 2η θέση πίσω από την ακρίβεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΜRΒ οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 58,3%, υγεία/περίθαλψη με 45% και έπεται η ανεργία με 22,3%.
Το νέο σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί με σκεπτικισμό την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εκεί δηλαδή που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση το ΕΣΥ. Το νέο σύστημα εφημεριών έχει λειτουργήσει σε ορισμένες κλινικές ωστόσο όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης υπάρχει μεγάλη πίεση στο Ιπποκράτειο και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πάντως ότι πίεση αυτή, «είναι και ολίγον συγκυριακή» και έχει σε μεγάλο βαθμό προκληθεί και από τα έργα για τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στον Ευαγγελισμό. «Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα ο Ευαγγελισμός υπολειτουργεί γιατί ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα ανακαίνισης» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για τους χρόνους αναμονής στις εφημερίες, είπε ότι «στα μεγάλα νοσοκομεία που υπάρχει μεγάλη πίεση μπορεί να φτάσει και 10 ώρες. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6 κατά μέσο όρο» σημείωσε στις δηλώσεις του. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως διαβεβαίωσε θα παρακολουθεί την κατάσταση στα ΤΕΠ όπως αυτή διαμορφώνεται με το νέο σύστημα εφημεριών έως τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών της. Αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχει θέσει δεν αποκλείεται η λήψη πρόσθετων μέτρων.