Την δυσαρέσκεια της για τη συμπεριφορά του Προέδρου του ΚΕΣΥ Δημήτρη Μπούμπα εκφράζει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και Εθνική Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού. Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, καθώς όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews η χώρα μας έχασε εξαιτίας του την παγκόσμια πρωτιά να ξεκινήσει από εδώ η αναγνώριση της ειδικότητας της μαστολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας, όπως αυτό ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο.
«Η Μαστολογία πρέπει να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη ειδικότητα, όπως αυτό έχει ψηφιστεί με ποσοστό 94% θετικών ψήφων, από 47 χώρες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού, στη Ρόδο 4 με 6 Μαΐου 2023», δηλώνει κατηγορηματικά η ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/Αθηνών Χειρουργός- Γυναικολόγος, Μαστολόγος Ογκολόγος, εξηγώντας παράλληλα τι συνέβη με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, αλλά και για ποιους λόγους πρέπει η ειδικότητα της Μαστολογίας να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη ειδικότητα.
Πρόεδρος ΚΕΣΥ: Ασχοληθείτε με τους ασθενείς σας να ασχοληθώ με τους δικούς μου
«Στο τέλος του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας, κ. Schlomo Schneebaum, μου ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της ανωτέρω Εταιρείας, μου αναθέτει λόγω της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης του Συνεδρίου, να ξεκινήσω το θέμα της σύστασης της Ειδικότητας της Μαστολογίας από την Ελλάδα, με το Υπουργείο Υγείας. «Αμέσως απευθύνθηκα στην τότε Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία με ενημέρωσε ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να απευθυνθώ στον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ Δημήτρη Μπούμπα. Προσπάθησα επανειλημμένως να επικοινωνήσω μαζί του χωρίς αποτέλεσμα και αναγκάστηκα να ενημερώσω την Γραμματέα του. Εν τω μεταξύ είχα ενημερώσει την Επίτροπο Υγείας της Ευρωβουλής την κ. Στέλλα Κυριακίδη με την οποία πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια άλλαξε η Υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας και αμέσως απευθύνθηκα στον νέο Υπουργό ο οποίος μου είπε ακριβώς τα ίδια, ότι με το θέμα αυτό ασχολείται ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα μου και χωρίς να έχω λάβει απάντηση του, μία μέρα με καλεί ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ και μου λέει “να ασχοληθώ εγώ με τους ασθενείς μου και εκείνος με τους δικούς του ασθενείς”. Ύστερα από αυτή την συμπεριφορά ζήτησα από το Δ.Σ της SIS να πάρει το θέμα από την Ελλάδα και να το αναθέσει σε άλλη χώρα. Ένα χρόνο μετά την άρνηση του προέδρου του ΚΕΣΥ να γίνει η Μαστολογία ανεξάρτητη ειδικότητα, το ΚΕΣΥ δίνει άδεια να κάνουν εξειδίκευση οι γενικοί χειρουργοί και οι γυναικολόγοι».
Πώς μπορεί να «χαθεί» ένας αρχόμενος καρκίνος
Η κ. Μουζάκα, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που υπερψηφίστηκε η Μαστολογία να γίνει ανεξάρτητη ειδικότητα, επισημαίνοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι για να μην υπάρχει δυνατότητα οι γιατροί να «αυτοαποκαλούνται» μαστολόγοι, όταν δεν κατέχουν την ειδικότητα της μαστολογίας. «Εξάλλου στις υποχρεωτικές γνώσεις στη Μαστολογία, είναι απαραίτητη και η γνώση της ανάγνωσης της μαστογραφίας από τους μαστολόγους.
Αν στις περιπτώσεις που ο ακτινολόγος τυχαία χάσει τη διάγνωση ενός αρχόμενου καρκίνου του μαστού και ο γυναικολόγος ή ο γενικός χειρουργός που βλέπει στη συνέχεια την ασθενή δεν ξέρει ο ίδιος να διαβάσει μαστογραφία, αλλά διαβάζει τη γνωμάτευση που έγραψε ο ακτινολόγος, κάνει και αυτός ακριβώς το ίδιο λάθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο τη σωστή διάγνωση για τη γυναίκα. Όταν στη συνέχεια ανακαλυφθεί το γεγονός, η ασθενής προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, με όλα τα σχετικά αρνητικά στοιχεία για τον θεράποντα ιατρό».
7.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο
Στις 4 Οκτωβρίου 2024 στην Επιστημονική συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της SIS (μέλος του οποίου είναι και η Δρ Μουζάκα) στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, της ανέθεσαν να αναπτύξει το θέμα της ανάγκης η Μαστολογία να γίνει ανεξάρτητη ειδικότητα και παραθέτει στο DailyPharmaNews μέρος της ομιλίας της. «Η απόφαση της αναγνώρισης της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας γίνεται με μοναδικό κριτήριο την υποστήριξη και προφύλαξη των γυναικών με προβλήματα μαστών. Με τον μαστό θα πρέπει να ασχολούνται μόνον εξειδικευμένοι ιατροί που θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, την σχετιζόμενη με το όργανο γενετική, την λεπτομερή κλινική εξέταση των μαστών, την ανάγνωση της μαστογραφίας, την εκτέλεση των υπερήχων του μαστού, την παρακέντηση των ογκιδίων του μαστού ή την εκτέλεση διαδερμικής βιοψίας και όταν χρειάζεται τη χειρουργική αντιμετώπιση του περιστατικού. Η αναγνώριση της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης Ειδικότητας δεν είναι κάτι πρωτότυπο, είναι ακριβώς ότι συμβαίνει με την Ουρολογία, τη Δερματολογία, τη Λαρυγγολογία κ.ά».
Να θεσπιστεί άμεσα η Μαστολογία ανεξάρτητη ειδικότητα
Σύμφωνα με την κ. Μουζάκα, στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 7.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού και παράλληλα έχει κατέλθει και το όριο ηλικίας, αφού όλο και συχνότερα διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού σε όλο και νεότερες γυναίκες. «Επίσης συνεχώς νέες ιατρικές μέθοδοι και τεχνολογικός εξοπλισμός που αυξάνουν τη δυνατότητα της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης πρέπει να παρακολουθούνται από τους ειδικούς, προκειμένου να υπάρχει επιτυχία στην αντιμετώπιση της νόσου.
Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε η Μαστολογία να θεσπιστεί άμεσα ως επίσημη ανεξάρτητη ειδικότητα στη χώρα μας προκειμένου να ασχολούνται με τον μαστό μόνο εξειδικευμένοι ιατροί, για να μην θρηνήσουμε και άλλες γυναίκες, που χάνονται από τη νόσο, επειδή δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα και σωστά, αφού οι ιατροί που ασχολήθηκαν μαζί τους δεν είχαν εξειδίκευση στη Μαστολογία» καταλήγει η Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα Μαστού».