Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Είναι γνωστό ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να βλάψει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Επιπλέον, το εργασιακό άγχος δεν εμφανίζεται μόνο ως άγχος σχετικά με τη εργασία, αλλά μπορεί να διεισδύσει και να επηρεάσει και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (mindfulness) μπορεί να μειώσει το στρες που σχετίζεται με την εργασία, καθώς επιδιώκει να ενθαρρύνει την επίγνωση της παρούσας στιγμής και να προωθήσει την αυτορρύθμιση. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, κάνοντας διαλογισμό mindfulness έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων που βιώνουμε κάθε στιγμή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός mindfulness συνδέεται με σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως καλύτερη συγκέντρωση, καλύτερη διαχείριση συναισθημάτων, βελτίωση της μνήμης, ανάδειξη της δημιουργικότητας, μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, σωματική ευεξία και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Δέκα λεπτά διαλογισμού την ημέρα μειώνουν το εργασιακό άγχος
Ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου San Francisco (UCSF) θέλησε να προσδιορίσει εάν ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας με την χρήση ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και της εξουθένωσης στο χώρο εργασίας.
Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.400 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου San Francisco, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα υποβλήθηκε σε έναν κύκλο μαθημάτων διαλογισμού ψηφιακής ενσυνειδητότητας διάρκειας οκτώ εβδομάδων ενώ η δεύτερη ομάδα δεν συμμετείχε σε κανένα μάθημα διαλογισμού(ομάδα ελέγχου).
Ως πρωταρχικό μέτρο της αποτελεσματικότητας της θεραπείαςοι ερευνητές εξέτασαν τις άμεσες επιπτώσεις και τη διατήρηση των βελτιώσεων στην αντίληψη της ψυχολογικής δυσφορίας. Δευτερευόντως, εξέτασαν το εργασιακό άγχος, την εργασιακή πίεση, την επαγγελματική εξουθένωση, την εργασιακή δέσμευση, την υποκειμενική επίγνωση και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και στις δύο ομάδες.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι έλαβαν μαθήματα ψηφιακού διαλογισμού ενσυνειδητότηταςεμφάνισαν μείωση στα ποσοστά εργασιακού άγχους,εργασιακής καταπόνησης και κατάθλιψης. Εμφάνισαν επίσης αυξήσεις ποσοστών στην επίγνωση, την χαρά, την ανταμοιβή για δουλειά και την εργασιακή δέσμευση. Σε μια παρακολούθηση τεσσάρων μηνών, αυτές οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν σταθερές. Όπως διαπιστώθηκε από την μελέτη, πέντε έως δέκα λεπτά διαλογισμού την ημέρα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες μειώσεις στο αντιληπτό άγχος.
«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που υποδεικνύουν σημαντικά ψυχολογικά οφέλη από την πρακτική διαλογισμού ενσυνειδητότητας για τους εργαζόμενους. Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι παρεμβάσεις ψηφιακής ενσυνειδητότητας προσδίδουν οφέλη τόσο στο γενικό όσο και στο εργασιακό στρες μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιωμένη ικανότητα αντιμετώπισης και θετικής επανεκτίμησης στρεσογόνων καταστάσεων», δήλωσε η Δρ. RachelRadin, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο UCSF.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας που παρέχεται μέσω αυτοκαθοδηγούμενων εφαρμογών smartphone μπορεί να προσφέρει βολικές εναλλακτικές λύσεις, με το πλεονέκτημα της τυποποίησης της διδασκαλίας και την επιλογή του τρόπου πρόσβασης στη θεραπεία.Οι ψηφιακές εφαρμογές διαλογισμού θα μπορούσαν να είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να κάνουν μικρές, θετικές αλλαγές στην ψυχική τους υγεία.
Πηγή: JAMA NetworkOpen