Το πρόσφατο περιστατικό με τον 42χρονο ασθενή που το έσκασε, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, από το Δρομοκαΐτειο, όπου είχε εισαχθεί την περασμένη Δευτέρα, επέστρεψε σπίτι του με ταξί και απειλούσε με μαχαίρι τη μητέρα και την αδελφή του ότι θα τις σκοτώσει, ανέδειξε, για άλλη μία φορά, το σοβαρό ζήτημα της φύλαξης των ψυχιατρικών δομών της χώρας, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ασφάλεια των πολιτών.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Σε κατάσταση αμόκ, ο 42χρονος άρχισε να καταστρέφει με μαχαίρι τις πόρτες όλων των σπιτιών της πολυκατοικίας που διαμένει η οικογένειά του, ενώ προκάλεσε φθορές και σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Το γεγονός αναστάτωσε όλους τους περιοίκους. Αμέσως μετά, ταμπουρώθηκε στο σπίτι του. Οι γείτονες που άκουγαν τις φωνές από το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στο Κερατσίνι κάλεσαν την αστυνομία. Πάνοπλοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και ειδικός διαπραγματευτής απέκλεισαν την οδό Σηστού στο Κερατσίνι. Ακινητοποίησαν τον 42χρονο που βρισκόταν στο διαμέρισμα της οικογένειάς του και ήδη είχε χτυπήσει τη μητέρα του και την αδελφή του και τον οδήγησαν πίσω στο ψυχιατρείο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της αστυνομίας, καθώς όπως ανέφερε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, οι γιατροί ενημέρωσαν τις Αρχές, αλλά δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε ώστε να προστατευτούν οι συγγενείς του. «Το ειδικό τμήμα Αναζητήσεων της ΓΑΔΑ δεν έστειλε προφανώς το σήμα στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να είναι ενήμεροι για τον ασθενή».
Εδώ και ένα χρόνο, οι γείτονες έχουν ενημερώσει τις Αρχές για τη βίαιη συμπεριφορά του 42χρονου και για τα επεισόδια που προκαλεί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως, επαναλαμβάνονται επεισόδια όπως αυτό της Τρίτης (11/2).
Γεννιέται, έτσι, το ερώτημα πώς προστατεύονται οικείοι και πολίτες όταν δεν μπορεί να ελέγξει το κράτος την ασφάλεια των Ψυχιατρικών Δομών; Πόσο εύκολο ήταν για τον 42χρονο να αποδράσει από την κλινική που νοσηλευόταν χωρίς αρχικά να γίνει αντιληπτός ούτε από γιατρούς και νοσηλευτές, ούτε από τους άντρες της φύλαξης;
Γιαννάκος: Το Δρομοκαΐτειο και κάθε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δεν είναι φυλακή!
«Το Δρομοκαΐτειο και κάθε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δεν είναι φυλακές, από τις οποίες ‘δραπετεύουν’ οι ασθενείς», απαντά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ενημερώνει σχετικά με το περιστατικό με τον 42χρονο ασθενή πως είχε εισαχθεί, στο Δρομοκαΐτειο με εισαγγελική εντολή, σε τμήμα οξέων περιστατικών, χωρίς ιατρική εντολή κλινοστατισμού, δηλαδή περιορισμού με ιμάντες στο κρεβάτι του.
«Τα νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν με ανοικτές πόρτες. Οι ασθενείς μπορούν να βγαίνουν και να κάνουν περιπάτους στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου που είναι 400 στρέμματα. Μπορούν να φύγουν οι ασθενείς λάθρα από χίλια σημεία. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους δένουμε όλους χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους; Ή να τους κλειδώνουμε μέσα σε ένα κτίριο σαν να είναι φυλακισμένοι.
Την ημέρα που εξήλθε λάθρα ο συγκεκριμένος ασθενής, οι συνάδελφοι εφάρμοσαν κατά γράμμα το πρωτόκολλο. Έστειλαν σήμα στο τμήμα εξαφάνισης της ΓΑΔΑ, η οποία υποχρεούται να ειδοποιήσει όλα τα αστυνομικά τμήματα. Όχι εμείς, γιατί δεν ξέρεις που θα κατευθυνθεί ο ασθενής. Επίσης, οι συνάδελφοι τηλεφωνούσαν συνεχώς στη μητέρα να την ενημερώσουν και είχε κατεβασμένο το τηλέφωνο.
Έκανε επεισόδια στο σπίτι του, επενέβη η αστυνομία και τον οδήγησαν στο Δρομοκαΐτειο. Δεν ήταν αρμοδιότητα του Δρομοκαΐτειου να ειδοποιήσει την τοπική αστυνομία. Αυτό το πράττει η ΓΑΔΑ.
Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που εξέρχεται λάθρα από το Δρομοκαΐτειο. Δεν πρόκειται, όμως, να καταστήσουμε φυλακή το Δρομοκαΐτειο για να μην φεύγει κάποιος ασθενής. Δεν είναι εγκληματίες οι νοσηλευόμενοι, αλλά ασθενείς», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος με τις ‘εξηγήσεις’ του προκάλεσε ερωτήματα.
Πρώτα από όλα, το «πρωτόκολλο» που εφάρμοσαν οι υγειονομικοί στο Δρομοκαΐτειο δεν αμφισβητείται αλλά αφορά ποιον ειδοποιεί το νοσοκομείο μετά την απόδραση νοσηλευόμενου. Δεν είναι αυτό το σημαντικό και τις συγκεκριμένες ευθύνες, ας τις αναλάβει η ΓΑΔΑ που υποτίμησε τη σοβαρότητα του περιστατικού.
Το σημαντικό είναι πως θεωρεί ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα νοσοκομεία πως οι νοσηλευόμενοι σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μπορούν να φεύγουν, όποτε θέλουν, αφού δεν είναι φυλακισμένοι…
Προφανώς, δεν είναι φυλακισμένοι, ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι δεσμοφύλακες, αλλά οι νοσηλευόμενοι σε αυτές τις δομές τελούν υπό σύγχυση, δεν μπορούν να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις και μπορεί να είναι επικίνδυνοι και για τον εαυτό τους και για άλλους ανυποψίαστους πολίτες. Το να πρέπει να παραμένουν οι ψυχιατρικοί ασθενείς στις δομές, μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή τους, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, όχι κράτηση. Αν υπάρχει κάποιο κενό στη φύλαξή τους ή στις οδηγίες που υπάρχουν και τα σχετικά πρωτόκολλα της Πολιτείας, αυτό πρέπει να συζητηθεί και να αποκατασταθεί η ασφάλεια όλων, όχι να υποστηρίζεται ότι είναι ελεύθεροι να φεύγουν αφού δεν είναι φυλακισμένοι!!!