Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανέφερε από το βήμα του 5ου ετήσιου συνεδρίου του Economist με τίτλο «Αξιολογώντας την τρέχουσα στρατηγική της Ευρώπης για τον καρκίνο», ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, Θόδωρος Αγοραστός. Επισήμανε μάλιστα ότι για τον συγκεκριμένο καρκίνο ο ΠΟΥ εδώ και πέντε χρόνια έχει πει ότι η ιατρική κοινότητα είναι σε θέση να τον εξαλείψει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, από όλο τον κόσμο.
Ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου του υπουργείου υγείας τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχειά της άρα και η χρηματοδότηση της, ώστε πλέον να αποτελέσει πρόγραμμα και όχι δράση με ημερομηνία λήξης. Σήμερα η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του έτους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μεν θετική αυτή η δράση αλλά δεν είναι ένα μακρόπνοο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Τα «Εθνικά Προγράμματα» ήρθαν για να μείνουν
Δεν είναι δράσεις είναι Εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου αυτά που υλοποιούνται, διότι οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ημερομηνία λήξης ενώ τα εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι νομοθετημένα και όταν λήξει η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο δουλεύει ήδη για να υπάρχουν τα χρήματα για την επόμενη ημέρα, απάντησε ο συνεργάτης της κ. Αγαπηδάκη στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, Νίκος Ιωσήφ, πρόεδρος του Human Health Intelligence Organization και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Brains I.C.S.
Τα προγράμματα ήρθαν για να μείνουν, να βελτιωθούν και να συνεχίσουν, είπε ο κ. Ιωσήφ για να επισημάνει στη συνέχεια σε αυστηρό ύφος: «Σε μια χώρα που μέχρι το 2022 δεν είχε ούτε ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι σημαντικό ότι σήμερα έχει τρία (σσ καρκίνου μαστού, τραχήλου μήτρας,παχέος εντέρου). Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε την καρέκλα του κριτή και να συστρατευτούμε ώστε τα προγράμματα να συνεχίσουν, να βελτιωθούν και να φέρουν αποτέλεσμα».
Προσυμπτωματικός έλεγχος: Σε ρόλο κλειδί οι επαγγελματίες υγείας
Σύμφωνα πάντως με τον συνεργάτη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, τα τρία προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχουν που υλοποιούνται στην Ελλάδα, αφορούν περίπου 8 εκατ. δικαιούχους. «Η συμμετοχή είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους. Γι’ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενημερώσει τον κόσμο, να αλλάξει την κουλτούρα του και να φτάσει το μήνυμα για την αξία της συμμετοχής στην πρόληψη, μέχρι και τον τελευταίο πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση γίνεται αποστολή μηνυμάτων μέσω SMS στους πολίτες και τρέχει σχετική καμπάνια από τα μέσα ενημέρωσης».
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωσήφ, στην επόμενη φάση, βάσει μελετών, θα γίνονται στοχευμένες ενημερώσεις σε κατηγορίες πολιτών και σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ενημερώσεις θα παίξουν οι ίδιοι οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί και οι επαγγελματίες των δομών υγείας. Οι ενημερώσεις θα στοχεύσουν ιδιαιτέρως στους πολίτες που δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση.