Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργείο, όπως υποστήριζε το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά του να περάσει το μέτρο. Δεν τηρείται καν η σειρά από τις λίστες αναμονής … ενώ τα χειρουργεία που γίνονται στα μεγάλα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι ελάχιστα.
Παράλληλα, επιχειρώντας, μία αποτίμηση της έως τώρα λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, δίνει αριθμητικά στοιχεία για τη διενέργειά τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν, για άλλη μια φορά, τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απ’ ευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Επισημαίνει πως τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής, κάτι που θα έπρεπε να φροντίζει το κράτος. Τέλος, τονίζει πως η μόνη λύση για να μειωθούν οι λίστες αναμονής για χειρουργείο με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, είναι να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί όλων των υγειονομικών, προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, όχι μόνο το πρωί, αλλά και το απόγευμα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με το προσωπικό βάρδιας.
Δεν τηρείται η σειρά από τις λίστες αναμονής
«Η μέχρι τώρα λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δεν συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη σε λίστα αναμονής. Δεν καλούνται με κριτήριο τον χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Καλούνται όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χειρουργηθούν απόγευμα, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα, με καμία σειρά και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Οι ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη συνήθως αρνούνται να χειρουργηθούν διότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν.
Εάν είχαν χρήματα, δεν θα περίμεναν χρόνια σε λίστα αναμονής. Θα είχαν βρει τη λύση του ιδιωτικού τομέα.
Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ευθεία βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, στη δωρεάν περίθαλψη.
Το πρόγραμμα των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα είχε το κριτήριο της αντικειμενικότητας δεν είναι έτοιμο και κανείς μας στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή.
Έτσι, τώρα, τα λιγοστά πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται δεν συμβάλλουν στην μείωση των λιστών αναμονής.
Οι 30.000 και πλέον ασθενείς που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο να χειρουργηθούν με βάσει τις επικαιροποιημένες λίστες των νοσοκομείων, συνεχίζουν να περιμένουν γιατί δεν έχουν χρήματα.
Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων.
Από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οι 43, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.
- Το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, με 5 αίθουσες σε λειτουργία και 7 κλειστές, έβαλε ένα μόνο απογευματινό χειρουργείο.
- Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έβαλε μόνο ένα απογευματινό χειρουργείο την πρώτη ημέρα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 10 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης προσωπικού
- Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες, βάζει 4 χειρουργεία απογευματινά την εβδομάδα με 9.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής.
Η ίδια κατάσταση και στην Αθήνα
Το Νοσοκομείο Αττικόν έχει πραγματοποιήσει 6 απογευματινά χειρουργεία όταν λειτουργούν μόνο 7 χειρουργικές αίθουσες στις 14 ανεπτυγμένες, που διαθέτει το νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός κάνει 4 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.
Τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της περιφέρειας
Το περίεργο είναι ότι εκδηλώνουν νοσοκομεία της περιφέρειας την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία με μηδενικές λίστες αναμονής!
Αυτό εξηγείται επειδή, αν και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, η οικονομική ανάγκη οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία.
Μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει στα απογευματινά χειρουργεία από γιατρούς. Λιγοστή συμμετοχή μέχρι τώρα από νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς κ.λ.π.)
Επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν, για άλλη μια φορά, τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απ’ ευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο.
Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Αυτό δηλαδή που είναι δουλειά του κράτους.
Δυσαρέσκεια υπάρχει στο προσωπικό που καλείται να υποστηρίξει, να διαγνώσει, να περιθάλψει σε κλινικές, ΜΕΘ τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων.
Να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων σε χειρουργικά υλικά, όταν χωρίς τα απογευματινά χειρουργεία, στις αρχές του φθινοπώρου, βρίσκονται στο ‘κόκκινο’. Οφείλουν, τώρα, σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ.
Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές!
Εάν θέλουμε να σβήσουμε τις λίστες αναμονής για χειρουργείο με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί όλων των υγειονομικών, προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, όχι μόνο το πρωί, αλλά και το απόγευμα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με το προσωπικό βάρδιας.
Και 700 αναισθησιολόγους να είχαμε στα νοσοκομεία που τώρα ευελπιστούν ότι θα βρεθούν πολλοί με μπλοκάκι, δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσουμε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες».